Moscou qualifica d'"histèria" les acusacions d'ingerència en la crisi catalana

El ministre d'Exteriors rus nega haver atiat l'independentisme mitjançant el pirateig i l'assetjament a internet

zentauroepp40859076 refile   correcting byline russia s foreign minister sergey 171115120158

zentauroepp40859076 refile correcting byline russia s foreign minister sergey 171115120158 / POOL

2
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / MOSCOU

idèntica acusació, idèntica resposta. Igual que va passar durant i després de l’elecció del president nord-americà, Donald Trump l’any passat, Rússia va negar ahir les acusacions d’intent d’atiar la crisi catalana mitjançant pirateig informàtic. El ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, va qualificar d’«histèria» les informacions d’haver donat ales al moviment independentista a Catalunya mitjançant trols a les xarxes socials.

Dilluns, el diari El País va publicar una foto d’un dels ideòlegs de l’independentisme, Oriol Soler, sortint de l’ambaixada de l’Equador, on està refugiat Julian Assange. La premsa nord-americana i el Partit Demòcrata acusen  Assange d’haver col·laborat amb els serveis secrets russos per airejar draps bruts de la candidata derrotada, Hillary Clinton, durant els comicis presidencials del 2016.

EL KREMLIN, «ACOSTUMAT» / «Ja estem acostumats que, segons algunes observacions, alguns dels nostres socis a Europa i als EUA sembla que no tenen res més per fer que presentar acusacions contra els nostres mitjans i declarar-los agents estrangers», va carregar el cap de la diplomàcia russa durant una trobada amb periodistes.

«Potser això s’explica perquè a les capitals dels països d’on arriben aquestes acusacions, sigui Madrid o Londres, no tenen plenament resolts els problemes interns», va continuar, fent-se ressò dels debats parlamentaris a Espanya o les acusacions abocades a la premsa de Madrid i Barcelona. «Segurament, aquesta histèria sensacionalista la munten per distreure l’atenció dels seus electors sobre la incapacitat per resoldre aquests problemes», va resumir.

En termes similars es va expressar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, qui va instar la part espanyola a provar les seves acusacions. «Ni les autoritats espanyoles, ni l’OTAN, ni els mitjans han presentat cap argument que atorgui credibilitat a aquestes acusacions; per això les considerem infundades», va ressaltar Peskov, que va concloure: són «la continuació de la mateixa histèria que hi ha als EUA i en alguns altres països».

AGITAR EL CONFLICTE CATALÀ / Tot i que públicament, en les declaracions oficials, les autoritats russes recolzen la integritat territorial d’Espanya i exigeixen que el conflicte sigui resolt en el marc constitucional espanyol,  molts analistes creuen fonamentada la possibilitat que Rússia agiti el conflicte català com a mètode per debilitar la UE, entitat a la qual el Kremlin veu com una amenaça des de la caiguda del Govern prorús a Ucraïna i la seva substitució per un Executiu proeuropeu el 2014.

Notícies relacionades

Hi ha indicis d’ingerència russa en altres processos electorals com a França a favor de la candidata ultradretana Marine Le Pen, i a Holanda, a favor també del radical Geert Wilders. En la campanya prèvia al referèndum del brexit a la Gran Bretanya, l’ultra Nigel Farage feia constants aparicions a la cadena RT en anglès.

La premier Theresa May, precisament, va llançar aquesta setmana una dura invectiva contra Moscou, a qui acusava d’intentar «desestabilitzar» les democràcies occidentals.