Iglesias planteja a Domènech liderar Podem a mitjà termini

El cap podemista li posa postular-se a la secretaria general que ocupava Fachin

El comú al·lega que la seva prioritat és el 21-D i que no decidirà fins passades les eleccions

undefined34236002 barcelona  barcelon s  11 06 2016  politica      elecciones 171115152301

undefined34236002 barcelona barcelon s 11 06 2016 politica elecciones 171115152301 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Roger Pascual

Podem ha sigut un maldecap per a Pablo Iglesias l’últim any. Un feu imprescindible en mans d’un líder, Albano-Dante Fachin, que va arribar a la secretaria general amb el beneplàcit del pablisme per evitar que les candidatures errejonistes triomfessin, però al cap i a la fi, un vers lliure que es va negar a sotmetre’s a la disciplina marcada pel cap morat des de Madrid. Iglesias fa mesos que pensa com recuperar el control de l’aparell a Catalunya. EL PERIÓDICO ha pogut saber que ha ofert a Xavier Domènech, el coordinador general de Catalunya en Comú, la secretaria general de Podem quan es convoquin primàries, a principis del 2018.

La plaça està vacant des que Fachin es va veure forçat a dimitir el 6 de novembre passat, pressionat per la cúpula estatal. El dirigent dels comuns que encapçala la coalició amb els morats (Catalunya en Comú-Podem) per al 21-D admet l’oferta d’Iglesias, però al·lega que ara no sospesa la qüestió. Domènech insisteix que està submergit en la precampanya electoral i que fins que passin els comicis no estudiarà la proposta.

El líder comú s’enfronta a unes eleccions diabòliques, amb enquestes que pronostiquen que amb prou feines millorarà el resultat catastròfic de l’experiment de Catalunya Sí que Es Pot (CSQP) el 2015, els 11 diputats. Domènech i el seu equip es tancaran els pròxims dies per constituir l’equip de campanya, a Barcelona, i dissenyar les línies d’acció d’una contesa política en què vaticinen un agre enfrontament amb ERC.

Albiach i Navarro

L’operació es va posar sobre la taula abans de la dimissió de Fachin i admet múltiples configuracions. La més evident, és que Podem s’integri orgànicament a Catalunya en Comú, amb una consulta, opció que pren cos després que les bases morades validessin anar el 21-D en coalició. La segona, que després d’aquesta fusió la marca morada dilueixi la seva estructura al territori, idea que Domènech té des de fa temps, situació que el deixaria com a líder de comuns i podemistes. 

Encara que els comicis donessin com a resultat una presència exigua per a Catalunya en Comú al Parlament, la secretaria general de Podem o la integració dels dos partits proporcionaria a Domènech un suport orgànic propi, i a Iglesias, tenir un dirigent de confiança en un feu especialment valuós.

Tampoc es pot descartar que se celebrin primàries i, si Domènech desestima concórrer-hi, la cúpula morada recolzi altres noms, com Vicenç Navarro, home de confiança d’Iglesias, o Jèssica Albiach, tots dos en la gestora imposada des de Madrid.

Notícies relacionades

El rum-rum de Domènech situat al timó de Podem sona des de fa temps, però ha agafat força després de la dimissió de Fachin (anhelada a Madrid). Ni els comuns ni Iglesias li van perdonar la seva frenada d’última hora, que va deixar Podem fora de l’estructura de Catalunya en Comú quan el podemista i Domènech ja havien segellat l’acord amb un petó al Congrés dels Diputats, al març. La negativa de Fa-chin a integrar-se en la plataforma va aixecar les ires del cap morat i ara ha sigut necessària una coalició electoral muntada contrarellotge perquè morats i comuns puguin concórrer junts a les urnes el 21-D.

El resultat de les eleccions, avisen dirigents morats, determinaria l’eventual designació de Domènech i el possible sorgiment de candidatures alternatives. En qualsevol cas, indiquen, la decisió hauria de sotmetre’s a la ratificació de les bases.