CAS LEZO

Zaplana a González: "Aznar avalarà qui vingui quan caigui Rajoy per distanciar-se, si és Feijóo, doncs Feijóo"

Els expresidents de Madrid i València van comentar com treure-li rèdit a les males relacions de Santamaría i Cospedal

En les gravacions del 'cas Lezo' tots dos acusen Rajoy i Aguirre de tractar els companys de partit com "el servei"

 Gravació del ’cas Lezo’ en què Zaplana i González parlen d’Aznar i el successor de Rajoy. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Ángeles Vázquez

Des de fa mesos es coneix bona part del contingut –principalment la transcripció– de les converses que, sota ordre judicial i en plena investigació del cas Lezo, li van ser gravades a Ignacio González i altres interlocutors, entre ells l’exministre Eduardo Zaplana. El seu contingut ha servit per estrènyer el setge policial i judicial contra González, que va abandonar fa uns dies la presó després de dipositar la fiança imposada de 400.000 euros i que no sembla que tingui un futur gaire esperançador. 

Però arran d’aquestes gravacions també és possible reconstruir ara algunes escenes o relacions sorprenents de la vida interna del PP, ja que tant González com Zaplana parlen entre ells sense pudor ni dissimular de l’opinió dolentíssima que tenen de Mariano Rajoy o d’Esperanza Aguirre, per exemple, o de com intenten aprofitar en converses amb tercers la hipotètica tensió que hi ha entre la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i la ministra Dolores de Cospedal.

En aquestes converses, a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO i que es poden escoltar en la web del diari, també asseveren que tenen la seguretat, després de parlar amb José María Aznar, que aquest últim, quan toqui renovació al partit, recolzarà qualsevol persona que no sigui Rajoy per tal de marcar distàncies. «A Alberto [Núñez Feijóo] o el que vingui», arriben a dir.

Aquest paquet de gravacions ha tornat a agafar rellevància perquè el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va acordar ahir mateix sol·licitar al Jutjat Central d’Instrucció número 6 una part d’aquests engregistraments de Lezo, un cas íntimament lligat a la trama Púnica i que ara serà aprofitat en una carambola judicial perquè la causa en què s’investiga la caixa b del PP tiri endavant.

En tot cas, el jutge De la Mata reclama únicament les escoltes lligades a un possible finançament irregular dels populars. No obstant, el serial de gravacions que les forces de seguretat van entregar als jutjats durant la investigació del cas Lezo va més enllà i recullen, entre moltes altres coses, converses lligades al dia a dia a la seu del carrer madrilenya de Génova.

    Així, en aquestes converses entre González i Zaplana –que es mostren relaxats i sense pressa– s’expressa d’una manera molt clara, sense estalviar de fet insults de caràcter gruixut, la mala opinió que tots dos tenen d’Aguirre (cap i mentora de González durant anys i que va plorar públicament el dia que va ser detingut), de qui ell va ser vicepresident, acaba dient que està en política per mantenir «el servei».

González, tall 1 / periodico

L’expresident madrileny relata com ella li va demanar consell sobre la intenció d’un dels seus col·laboradors, Iñigo Hernández de Luna, de disputar la presidència del PP madrileny a Cristina Cifuentes en el congrés del març del 2017, malgrat que González aleshores ja estava fora de la política. I com González acaba parlant personalment amb el suposat aspirant per recomanar-li que intenti buscar suport «amb Soraya o l’entorn de Soraya», donant per fet que té mala relació amb Cifuentes perquè aquesta, sosté, és pròxima a Dolores de Cospedal. També es fan referències al marit de la titular de Defensa, de qui arriben a sostenir que és «el seu taló d’Aquil·les» i a través del qual «aniran per ella».

González explica a Zaplana que no podia comptar amb Aguirre i li recomana que busqui suport de Soraya Sáenz de Santamaría. / periodico

Feijoo, ¿candidat de l'expresident Aznar?

Notícies relacionades

En aquestes mateixes converses,  Zaplana narra a González un dinar que havia mantingut amb l’expresident José María Aznar, que, segons assenyala el dirigent valencià, ara va buscant finançament d’empresaris per a la seva fundació. Zaplana arriba a dir que Aznar li va confessar que «mai» faria res dolent per a les sigles del seu partit com abandonar-lo, però que donava per fet que Rajoy, per qui sent un «odi africà», no podrà acabar la legislatura i s’haurà d’elegir un successor.

L’expresident de la Comunitat Valenciana afegeix davant González que no li va confessar qui seria el seu candidat, però sí que fos qui fos l’avalaria. La seva conclusió és que si arriba «Feijóo, o el que vingui», tindrà l’aval de l’expresident Aznar únicament per marcar distàncies amb Rajoy i poder dir que els principis han tornat al PP.