Espanya expressa a l'Equador la seva preocupació per l'activitat secessionista d'Assange

El president equatorià va avisar al setembre el fundador de Wikileaks que estava "sobrepassant la seva condició" d'asilat a l'ambaixada de Londres

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735

abertran32675863 wikileaks founder julian assange appears at the window befor171114090735 / Kirsty Wigglesworth

1
Es llegeix en minuts
EUROPA PRESS / MADRID

El Govern espanyol ha expressat en diverses ocasions a les autoritats equatorianes la seva preocupació per les activitats a favor del secessionisme català per part del ciberactivista Julian Assange, refugiat des del 2012 a l’ambaixada de l’Equador a Londres, i ha demanat la seva ajuda perquè no es reprodueixin.

Segons fonts diplomàtiques consultades per Europa Press, l’últim cop que es va contactar amb les autoritats equatorianes va ser amb motiu de la trobada entre Assange i l’editor Oriol Soler, col·laborador de l’expresident català Carles Puigdemont, que es va reunir amb el fundador de Wikileaks el 9 de novembre quatre hores.

Els últims mesos, el fundador de Wikileaks ha recolzat obertament la causa secessionista i hi ha treballat activament. A més a més de difondre missatges propagandístics a través de Twitter, va ajudar a mantenir obertes rèpliques de les pàgines del referèndum de l’1-O que el Govern anava tancant seguint les ordres del Tribunal Constitucional.

DIÀLEG FLUID / Les fonts destaquen que entre Espanya i l’Equador hi ha un diàleg continu i fluid. Les autoritats espanyoles han fet notar davant els seus interlocutors que Assange està difonent missatges «contraris a la realitat» i que, com més declaracions i activitats a favor de l’independentisme faci Assange, més pressió rebran de les opinions públiques per explicar la situació.

Notícies relacionades

La implicació d’Assange en la crisi catalana es produeix a l’antesala d’una visita oficial a Espanya del president de l’Equador, Lenín Moreno, que, segons ha avançat la Cancelleria equatoriana, se celebrarà del 15 al 18 de desembre.

La Moncloa considera que la posició de Moreno sobre la situació d’Assange va quedar ben clara al prendre possessió, quan va dir que la seva condició d’asilat es mantenia, però que no li permetia «intervenir en la política equatoriana ni en la política dels països amics». Moreno va recordar a Assange aquestes condicions en una entrevista a la CNN en espanyol: «Li hem demanat d’una manera cordial que deixi d’opinar de la política de l’Equador o de la política de països amics, perquè la seva condició d’asilat no l’hi permet, està sobrepassant aquesta condició».