SANCIÓ ADMINISTRATIVA

Mas està disposat a aportar casa seva per pagar al Tribunal de Comptes

L'òrgan fiscalitzador reclama 5,2 milions d'euros a l'expresident i altres ex alts càrrecs pel 9-N

Aquest mateix dimecres ex alts càrrecs han dipositat 400.000 euros més i encara falten 2,4 milions

jregue37192048 barcelona 06 02 2017  empieza el juicio a artur mas joana or170313105246

jregue37192048 barcelona 06 02 2017 empieza el juicio a artur mas joana or170313105246 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau, a més de l'exsecretari general de la Presidència Jordi Vilajoana, estan disposats a aportar les seves vivendes com a garantia per cobrir els 5,2 milions d'euros reclamats pel Tribunal de Comptes per la utilització de fons públics per a la consulta del 9-N del 2014, segons han confirmat a aquest diari fonts pròximes a aquests ex alts càrrecs. Aquest mateix dimecres han dipositat 400.000 euros més per cobrir aquesta quantitat. Per tant, ja s'han entregat 2,8 milions i falten 2,4 milions.

L'advocat Rafael Entrena, que representa els ex alts càrrecs, presentarà aquest dijous un certificat de les pòlisses d'assegurança de responsabilitat civil contractades per la Generalitat per, d'aquesta manera, intentar arribar a la xifra exigida. Davant la possibilitat que l'òrgan fiscalitzador no accepti aquesta garantia, de forma paral·lela sol·licitarà una pròrroga per aconseguir la totalitat dels diners. A mitjans d'octubre ja se'ls en va concedir una i aquest dijous vencia el termini. Com a últim recurs, l'expresident i la resta d'exmembres del seu govern posaran a disposició del Tribunal de Comptes les seves vivendes, que ja estan taxades. L'objectiu és evitar els embargaments dels tècnics als que també se'ls reclama aquesta quantitat.    

Notícies relacionades

Mas ha admès que encara no ha aconseguit tots els diners. "Milers i milers de persones" han contribuït a la "caixa de solidaritat", ha explicat aquest dimecres a Radio Euskadi, a la vegada que ha expressat que "en els pròxims dies" la quantitat ja dipositada "es pot ampliar una mica". "Els que hi estem involucrats tenim les nostres cases ja taxades i si no hi ha més remei les haurem d'aportar també com a garantia", ha afirmat.

Els ordinadors

L'expresident ha considerat "esperpèntic" que, de la quantitat total reclamada, tres milions d'euros corresponguin als 7.000 ordinadors que es van usar per a la consulta del 9-N, ja que aquests aparells, posteriorment, van ser repartits per les escoles catalanes. "Se'ns demana que presentem com a fiança un bé que està funcionant", ha puntualitzat. El 25 de setembre, el Tribunal de Comptes va comunicar a Mas i a la resta d'ex alts càrrecs que havien de dipositar 5,2 milions d'euros.