Rajoy vol esgotar la legislatura sense descartar presentar-se a la reelecció

El president obvia el seu pacte amb Rivera i diu que ell es troba bé per continuar

El cap de l'Executiu es mostra segur que podrà aprovar els pressupostos ben aviat

Entrevista a Mariano Rajoy a la COPE. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Gemma Robles

Tot i que l'acord d'investidura entre el PP i Ciutadansinvestidura estableix un "termini màxim de vuit anys consecutius per exercir el càrrec de president del Govern", i que en l'última dècada el líder popular s'ha pronunciat en aquesta línia en diverses ocasions, Mariano Rajoy ha obert aquest dimarts la porta a tornar a encapçalar les llistes del PP a les pròximes eleccions generals per intentar seguir com a inquilí de la Moncloa. Això després d'apuntar que intentarà arribar al final de la que ara hi ha en vigor, tot i els problemes actuals per poder aprovar uns pressupostos.

En una entrevista a la cadena COPE i davant la pregunta de si optarà a la reelecció, el líder conservador ha contestat: "Jo em trobo , també és important saber el que pensa el meu partit, però jo em trobo bé i crec que estic en un bon moment de la meva vida".

Davant aquesta resposta, l'entrevistador, Carlos Herrera, ha assegurat que tenia el titular que Rajoy es presentarà a la reelecció i el líder del PP no l'hi ha rebatut, tot i tenir l'oportunitat de fer-ho o matisar-ho.

Rajoy té ara 62 anys. Va arribar al poder després de les eleccions del 20 de novembre del 2011 i des d'aleshores s'ha mantingut al capdavant del poder executiu. Hi va haver cita amb les urnes el desembre del 2015 i, després d'una investidura fallida, es van celebrar noves eleccions el 26 de juny del 2016, en què el PP va aconseguir 137 escons. Fa dues setmanes es va complir un any de la seva presa de possessió en l'actual legislatura gràcies a l'acord amb Ciutadans (Cs) i a l'abstenció dels socialistes.

El PNB guanya temps

Avui dia el president veu possible que aquesta legislatura duri quatre anys, per "transmetre normalitat i donar seguretat", entre altres coses, encara que el bloc independentista torni a guanyar els comicis a Catalunya el 21-D, ha dit.

Notícies relacionades

Això, tot i les dificultats que té en aquests moments per trobar un grup parlamentari amb què poder aprovar els pressupostos, un cop que el PNB li ha donat llargues a l'espera de veure com es resolen els comicis catalans i guanyar temps perquè es desactivi el 155. "Si està a les meves mans, [la legislatura] durarà quatre anys", ha dit.

La resposta de Ciutadans a les intencions de Rajoy no ha trigat a arribar. El portaveu taronja al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha recordat al president que limitar els mandats "augmenta la qualitat democràtica" i ha insistit que el seu partit seguirà lluitant durant aquesta legislatura per tirar la reforma endavant, que segons la seva opinió es pot fer amb una simple modificació de la llei del Govern mentre que el PP sosté que només es pot abordar a través d'una reforma de la Constitució.