RESPOSTA A LA DUI

Així era el pla per assaltar el Parlament i detenir Puigdemont després de la DUI

'Interviú' revela que 300 policies i guàrdies civils anaven a entrar "per terra, aire i subsol"

"Aquest pla no ha passat mai del paper, o sigui, no ha passat del nivell teòric", matisa una font

Així era el pla per assaltar el Parlament i detenir Puigdemont després de la DUI

JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres centenars de policies i guàrdies civils anaven a entrar "per terra, aire i subsol" a detenir Carles Puigdemont si el president català s'atrinxerava després de declarar la independència de Catalunya. Interviú revelaInterviú al seu número d'aquesta setmana el "pla C" o "pla de contingència" per respondre a una situació que al final no es va donar. 

Tres fonts diferents de la Seguretat de l'Estat han confirmat a la revista l'existència d'aquest pla per arrestar Puigdemont, que finalment no es va utilitzar. Segons informacions dels dos cossos policials, hi havia la possibilitat que Puigdemont i alguns dels seus consellers es tanquessin i que hi hagués una acampada al parc de la Ciutadella. Era l'opció menys desitjada però, si hagués sigut necessari, tres centenars d'agents d'elit estaven preparats per ocupar la Cambra catalana.

En qualsevol cas, la publicació deixa clar que una font matisa que "aquest pla no ha passat mai del paper, o sigui, no ha passat del nivell teòric". "No es va arribar a materialitzar ni a suggerir, ni es va avançar als caps de grup i coordinadors", explica, abans d'assenyalar que en casos greus sempre es considera "la possibilitat d'enrocament". 

Tres vies

"S'anava a entrar per terra, aire i subsol", explica una de les fonts. En concret, "cinc grups [cadascun està compost de 50 efectius] de la Unitat d'Intervenció Policial" allunyarien els manifestants del parc i deixarien franc l'accés al Parlament per als GAR (Grups d'Acció Ràpida) de la Guàrdia Civil. Una altra font, que assegura desconèixer el nom d'aquest pla i s'hi refereix com a "operació d'intervenció a la Ciutadella", subratlla que els Mossos d’Esquadra de la Brigada Mòbil (Brimo) i de Recursos Operatius (ARRO) van rebre "advertències molt clares" de facilitar el pas a les forces de seguretat de l'Estat.

A més, un altre contingent entraria per l'aire. "Baixant en escala i des d'helicòpters", segons relata una font d'aquesta revista, que afegeix que els GEO i la Unitat Especial d'Intervenció (UEI) serien els encarregats d'entrar pel terrat.

Notícies relacionades

Mentrestant, 15 agents del Grup d'Operacions Especials (GOE) entrarien per les clavegueres si fos necessari, i per fer-ho comptaven amb l'assessorament de la Unitat de Subsol. 

Al final, Puigdemont no es va atrinxerar al Parlament i el pla no es va haver de portar a terme.