LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

El jutge De la Mata reactiva la caixa b del PP gràcies al 'cas Lezo'

El magistrat reclama els àudios de López Madrid i de Palencia sobre comissions al Partit Popular

Zaplana li va demanar a González que parlés amb Calatá per assegurar-se un nomenament fiscal

zentauroepp39451283 gra036 san fernando de henares  madrid   26 07 2017   imagen170726102940

zentauroepp39451283 gra036 san fernando de henares madrid 26 07 2017 imagen170726102940 / Chema Moya

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Les trames corruptes es barregen i, a vegades, unes ajuden a investigar-ne d’altres. Això és el que ha passat amb el cas Lezo, íntimament unit a la trama Púnica, però que ara ha suposat un reconeixement clau perquè la causa en què s’investiga la caixa b del Partit Popular segueixi endavant. El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va acordar ahir mateix sol·licitar al Jutjat Central d’Instrucció número 6 una sèrie de gravacions de Lezo, entre les quals destaca una en què se sent l’empresari Rafael Palencia explicar com pagava uns 35.000 euros a l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta i al seu successor, Luis Bárcenas, amb la finalitat d’ajudar el partit perquè aquest fes el mateix amb ell.

Palencia, que apareix entre els donants més generosos dels denominats papers de Bárcenas, es va negar a declarar ahir davant el magistrat, seguint la tàctica del cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, que tampoc va voler fer-ho, quan va ser cridat després que en el judici per la primera època de la xarxa corrupta admetés que tant ell com Plácido Vázquez mediaven amb empresaris per pagar comissions a canvi d’adjudicacions, especialment dels ministeris de Foment i Medi Ambient. L’estratègia no els ha valgut a cap dels dos, sobretot, gràcies a la determinació mostrada per l’acusació que exerceixen Izquierda Unida, l’Associació Lliure d’Advocats i altres organitzacions, que demanaran noves proves immediatament.

Pagaments a Villar Mir

De fet, davant la negativa del president de Degramont a ratificar el que li va dir a Ildefonso de Miguel, exgerent del Canal de Isabel II, el jutge ha reclamat a l’instructor del cas Lezo la gravació en què explica que ell «és amic des de fa molt temps» del Partit Popular i com quan paga al partit, cosa que desvincula d’obres concretes, sempre hi són presents Lapuerta i Bárcenas. Afegeix que quan es tracta d’obres determinades prefereix que li indiquin a qui s’ha de dirigir. La conversa va aparèixer en un pen drive intervingut a l’empresa Zubenlegenubi en què treballava De Miguel.

El magistrat també ha sol·licitat la transcripció i la gravació de la conversa mantinguda entre l’exministre i expresident valencià Eduardo Zaplana i l’expresident madrileny Ignacio González en què comenten que s’havia intentat fer xantatge al president del Govern, Mariano Rajoy, amb la conversa de Palencia. A més, reclama la mantinguda entre González i l’exdelegat del Govern a Ceuta Luis Vicente Moro, en què el primer li explica com Javier López Madrid li va comentar que el seu sogre, Juan Miguel Villar Mir, del Grup Villar Mir i OHL, pagava a Lapuerta. Aquestes converses es van produir al despatx de González entre el 17 i el 19 de gener d’aquest any, tres mesos abans que esclatés Lezo. Les seves declaracions ja han sigut sol·licitades per Izquierda Unida.

Notícies relacionades

La que el magistrat no ha reclamat, al no tenir relació amb la causa, però que també es va produir durant aquells dies i es troba a Lezo és una altra entre Zaplana i González en què el primer li diu al segon que l’expresident del Govern José María Aznar li havia demanat que parlessin amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá, per assegurar que després de la marxa de Javier Zaragoza de la direcció de la Fiscalia de l’Audiència Nacional es nomenaria com a substitut el llavors tinent fiscal i actual fiscal en cap, Jesús Alonso.

Encara que Palencia es va negar a declarar, sí que ho va fer, tot i que com a testimoni, el que va ser director general de Degremont entre els anys 2002 i 2005, Ángel Salado, que va negar saber res del pagament de comissions al PP, però sí que va destacar l’«estreta» relació existent entre Palencia i Plácido Vázquez, a qui es va incorporar al consell d’administració de Degremont, a instàncies del grup francès de l’accionariat. Només ells dos cobraven per la seva assistència a les reunions de l’òrgan.