FINANÇAMENT TERRITORIAL

Santamaría: "Si hi ha voluntat, hi haurà nou model de finançament autonòmic"

La vicepresidenta assegura que si el PSOE vol, sortirà perquè el Govern "té ganes d'entendre's"

Soraya Sáenz de Santamaría ha emplaçat el PSOE a negociar un nou sistema de finançament autonòmic. / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

La vicepresidenta del Govern central i ministra de Presidència i per a les Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest dilluns que "si hi ha voluntat, si hi ha capacitat de cooperació" hi haurà un nou model de finançament, i ha afegit que "si el PSOE diu clarament que el vol, el podrem tenir perquè tenim ganes d'entendre'ns".

Sáenz de Santamaría, que ha presentat a Màlaga al Fórum Europa, Tribuna Andalucía, el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, ha reconegut que "Andalusia es mereix un nou finançament autonòmic" i ha indicat que "té un model que no és el del PP".

En aquest sentit, ha recordat que "no el vam recolzar al seu dia, però el volem canviar amb consens". Encara més, ha assegurat que "si hi ha voluntat manifesta per part de les comunitats autònomes, però també per part dels partits a nivell nacional perquè hi hagi un nou model de finançament, hi serà, perquè el Govern hi està disposat", i ha assegurat, a més, que "el moment econòmic és l'idoni".

"Si el PSOE vol, hi serà"

"Estem creixent i ho fem a bon ritme, i fins i tot Andalusia, amb una gran capacitat per crear ocupació", ha explicat, i ha reiterat que "si hi ha voluntat, si hi ha capacitat de cooperació, hi haurà un nou model de finançament". A més, ha afegit que "si el PSOE diu clarament que el vol el podrem tenir perquè tenim ganes d'entendre'ns".

Durant la seva intervenció, ha incidit que un país "tan complex com el nostre, tan descentralitzat" com és Espanya "només funciona amb cooperació entre administracions i lleialtat entre institucions".

Així, s'ha referit a la lleialtat institucional que "és essencial en un Estat com Espanya", i ha assegurat que "és la pega que permet fer moltes coses si tots gestionem en nom dels espanyols i d'Espanya", ha valorat.

És més, ha sostingut que la lleialtat institucional és el que els "porta a gestionar els problemes" sabent que les seves decisions, "per més que siguin locals o autonòmiques, influeixen en els altres", i per tant, segons ha dit, han de "ser conscients" que també gestionen "per als altres".

Sáenz de Santamaría ha fet èmfasi que "la lleialtat institucional és el que permet que un estat funcioni, que pugui fixar prioritats conjuntes i executar-les".

Per la vicepresidenta del Govern i ministra de Presidència i per a les Administracions Territorials, "no és possible a Espanya" per les seves característiques que no es puguin fixar "conjuntament amb totes les administracions metes, línies polítiques prioritàries d'acció i portar-les a terme cadascun dins del marc de les seves competències".

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha assenyalat que "això és el que vam pretendre" a la Conferència de Presidents que es va celebrar a Madrid, en al·lusió a "fixar unes prioritats i consensos". Així, ha recordat que aquestes prioritats "són clares: un pacte educatiu, un pacte per les nostres pensions i per al finançament autonòmic i local".

"Aquests pactes són possibles", ha sostingut, i ha assegurat que "ho són si hi ha voluntat de diàleg i des de l'inici hi ha voluntat d'entesa". "Arribarem a un acord en tots ells si, principalment, els que estem cridats a entendre'ns com a partit que ho hem sigut de govern i d'oposició, que som partits de govern i oposició en moltes comunitats autònomes, aconseguim entendre'ns", si no "no serà possible", ha dit.