ENTREVISTA AMB EL 'HANDELSBLATT'

Rajoy: "Estic segur que els separatistes perdran suport el 21-D"

El president afirma no tenir un 'pla b' en cas de victòria independentista: "L'únic que tenim és vetllar perquè el futur Govern català compleixi amb la llei"

undefined40715820 topshot   spanish prime minister mariano rajoy gives a press171103184314

undefined40715820 topshot spanish prime minister mariano rajoy gives a press171103184314 / JAVIER SORIANO

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Soraya Sáenz de Santamaría deia ahir a Màlaga que els independentistes van fer creure a desenes de milers de ciutadans que arribarien a «la terra promesa» i només han aconseguit portar-los a la «ruïna». Un missatge que amb altres paraules també va llançar el PP per boca del seu vicesecretari Pablo Casado i que va coronar el mateix Mariano Rajoy en una entrevista amb el diari alemany Handelsblatt. El president del Govern es va mostrar confiat que els catalans «trauran les seves conclusions» el 21-D i «els separatistes perdran suport». «Van prometre que Europa els sostindria, però cap país ha fet tal cosa. Ells van prometre que una separació d’Espanya no tindria conseqüències econòmiques, però més de 2.000 empreses ja han abandonat Catalunya», va declarar al rotatiu.

Si Rajoy no l’encerta en el seu pronòstic i els independentistes tornen a guanyar en escons, ¿el cap de l’Executiu té un pla b? Així l’hi van preguntar els periodistes alemanys i així va respondre ell: «No. L’únic pla que tenim és vetllar perquè el futur Govern català compleixi la llei». Els conservadors ja han avisat aquestes setmanes que en cas que es reediti una Generalitat sobiranista el Govern podrà tornar a brandar el 155, un punt que Rajoy no va voler comentar.

Les càrregues de l'1-O

En l’entrevista, el president va rebutjar «rotundament» que a Espanya hi hagi «presos polítics» i va explicar que «s’acaba a la presó per un comportament que viola la llei», no per una ideologia. Rajoy no va voler comentar l’impacte polític de la presó dels exconsellers i es va limitar a dir que com a cap de l’Executiu respecta les decisions que prenen els tribunals.

Els reporters també li van preguntar per «l’actuació violenta de la policia» l’1-O i ell va contestar que aquelles «imatges no agraden a ningú». «Però, per desgràcia –va continuar–, en una democràcia no tot funciona sempre a la perfecció».

Rajoy va celebrar el suport «fonamental» que aquestes setmanes li ha donat Brussel·les al seu Govern i va denunciar que el desafiament sobiranista no va tan sols contra Espanya, sinó també contra tot Europa, perquè atempta contra els valors sobre els quals s’ha assentat la Unió Europea.

I en aquest context va aprofitar per assenyalar, per primera vegada de manera pública, que l’Executiu espanyol té informació que hi ha hagut ingerències russes i veneçolanes a favor dels independentistes a les xarxes socials. «Als comptes espanyols de Twitter sobre el tema català hi havia molts perfils falsos. Més del 50% estan registrats a Rússia i un 30% a Veneçuela. Tan sols el 3% dels comptes eren reals», va denunciar.

Generar inestabilitat

Ahir a Brussel·les, el ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, va denunciar davant els seus homòlegs aquest fet, informa Silvia Martínez. «Hi ha dades sobre com el trànsit posterior al referèndum a les xarxes va passar per xarxes situades a Rússia i altres països», va afirmar Dastis sense donar detalls sobre els altres països implicats. Segons el parer del Govern espanyol, és important que l’opinió pública sigui conscient de la situació, perquè l’objectiu d’aquesta mena d’ingerències és generar inestabilitat.

Notícies relacionades

Mentrestant, a la seu de Génova segueixen preparant la campanya del 21-D. Rajoy pensa treure pit del 155, com es va veure aquest cap de setmana al míting amb Xavier García Albiol, i tornarà unes quantes vegades més a Catalunya. Com a mínim el dia 8, que ja està tancat a la seva agenda, i també és probable que viatgi a Catalunya per obrir i tancar la campanya. Fonts del PP van admetre que, des de Madrid, es farà una campanya suau davant el PSC i Ciutadans, per no debilitar el bloc constitucionalista.