CAMÍ DE LES URNES

L'independentisme governa amb el PSC en 60 municipis

Neus Lloveras (AMI) i Miquel Buch (ACM) mantenen els seus pactes amb els socialistes

zentauroepp40092227 la presidenta de l ami  neus lloveras  i de l acm  miquel bu170914143623

zentauroepp40092227 la presidenta de l ami neus lloveras i de l acm miquel bu170914143623 / Josep Ramon Torne

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha sigut el colofó de la cascada de pactes municipals trencats amb el PSC arran de l'1-O i les seves repercussions. Encara que els comuns han sigut els que han posat fi a l'acord a la capital catalana, la gran majoria de voladures d'aliances han sigut impulsades per ERC i el PDECat. Malgrat que hi ha hagut més d'una vintena de divorcis pel referèndum i el 155, els republicans i postconvergents segueixen governant amb els socialistes en 60 municipis.

El PDECat ha trencat amb els alcaldes socialistes a Mataró, Pineda, Esplugues, Palau-solità i Plegamans, Mollet i Tàrrega. Per la seva part, ERC va retirar el seu suport a Manlleu, Corbera, Tiana i Olivella. Postconvergents i republicans van fer pinça a Blanes contra l'alcalde Miquel Lupiáñez (que va acabar dimitint), igual que a Sant Hipòlit de Voltregà, on van fer caure Xavier Vilamala després que aquest es negués a deixar el PSC a canvi de seguir al capdavant en el seu càrrec.

Encara que sembli que no queda ni un sol pont dret encara hi ha més una seixantena d'enteses entre socialistes i independentistes. El PSC governa gràcies al suport del PDECat o a ERC en una quinzena d'alcaldies com Castelldefels, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern.

Notícies relacionades

I els socialistes donen estabilitat a més de 40 alcaldes independentistes. Els casos més significatius són Vilanova i la Geltrú Premià de Mar, governats pel PDECat. Al capdavant del primer consistori hi ha Neus Lloveras, presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència. "Per part del PDECat no hi ha cap voluntat de posar en dubte el pacte de governabilitat amb el PSC -apuntava fa dues setmanes-. Jo crec en els acords que firmo. Vaig firmar un acord amb 52 punts i s'estan complint. El pacte de governabilitat no fa referència a aspectes d'àmbit nacional, si no local". 

Una reflexió en què coincideix Miquel Buch, alcalde de Premià i president de l'Associació Catalana de Municipis. "L'acció municipal ha d'estar garantida més enllà del debat sobre el futur de Catalunya".