BALANÇ DE DANYS

Intercanvi de retrets entre Colau i el PSC arran de la ruptura del pacte

Collboni acusa l'alcaldessa d'estar "més pendent dels independentistes que dels barcelonins"

La batllessa creu que la militància socialistes hauria dit 'no' a l'article 155

 Collboni creu que Ada Colau ha optat pels independentistes / Europa Press/ FOTO: DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Roger Pascual

Amb la ressaca de la ruptura de l'acord a Barcelona, el PSC i Barcelona en Comú han fet balanç de danys del pacte trencat. Una decisió que va més enllà de la capital catalana i que pot condicionar no només els resultats dels uns i dels altres el 21-D, sinó també les aliances que es puguin establir en el futur tant a nivell municipal com al Parlament.

"No volíem arribar a aquesta consulta. Tant de bo el PSC no hagués recolzat el 155. Valoro positivament el pacte amb el PSC a nivell municipal", ha comentat Ada Colau a RAC-1. L'alcaldessa ha explicat que a partir d'ara i en l'any i mig que els queda de mandat exploraran la geometria variable per buscar acords concrets. "Vull que seguim treballant junts i fer acords, però estar en el govern va més enllà i és un nivell de compromís més gran".

Després de negar les acusacions del PSC d'haver-se doblegat a l'independentisme ("no he escollit independència. Tothom sap que he sigut molt crítica amb la DUI"), ha assegurat "estar convençuda" que la militància socialista, si s'hagués fet una consulta, hauria rebutjat el suport al 155. "El comportament del PSC ha caigut com una bomba atòmica a Catalunya".

El perquè de la consulta

"No s'entén per què es va convocar aquesta consulta", li ha rebatut Collboni, que ha assenyalat que li agradaria saber què ha votat l'alcaldessa, retraient la "pregunta dirigida i el silenci incomprensible de l'alcaldessa". El líder del PSC a Barcelona ha tingut paraules d'agraïment al 45% dels comuns que s'han oposat a la demolició d'aquest pont d'esquerres. Aquests vots, i les crítiques que alguns membres dels comuns han fet en públic i privat, li fan tenir "esperances per reconstruir un govern d'esquerres a Barcelona".

Si els dards volaven abans de l'1-O entre els dos socis, una vegada consumat el divorci s'han multiplicat. "Colau estava més pendent del que opinen els independentistes que del que demanen els barcelonins", ha sentenciat Collboni recriminant-li que "la lògica electoral [dels comuns] el feia incompatible amb aquesta aliança". Malgrat això, ha promès que farà una oposició constructiva. "Que s'hagi trencat el pacte no vol dir que no seguim parlant".

El pressupost municipal

Notícies relacionades

De moment no ha avançat què votaran en els pressupostos, la tramitació dels quals es fa aquest dimarts. Això sí, ha instat els seus antics aliats a reflexionar per què els que més se n'alegren són "els que han fustigat durant dos mesos, el PDECat i ERC, i el senyor Albiol, que s'ha sumat a la festa. El missatge que enviem al món és que avui Barcelona és més inestable". 

La setmana passada, a més del de Barcelona, es va posar fi a quatre pactes més en què hi havia els socialistes, que s'uneixen a la cascada de ruptures pels preparatius de l'1-O o les seves conseqüències. Collboni, responsable de política municipal del PSC, espera que no hi hagi més voladures abans del 21-D fruit del clima preelectoral. I ha aventurat que després dels comicis, quan "Catalunya recuperi la normalitat institucional", es veurà que "un dels preus que han pagat el procés i l'error d'aquesta consulta és el govern d'esquerres d'aquesta ciutat".