CAMÍ DE LES URNES

El diputat Carles Riera es perfila com a candidat de la CUP al 21-D

És militant d'Endavant, el corrent cupaire menys procliu a acords amb el PDECat

zentauroepp40666690 graf5270  barcelona  24 10 2017   el diputado de la cup carl171113175826

zentauroepp40666690 graf5270 barcelona 24 10 2017 el diputado de la cup carl171113175826 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El diputat de la CUP Carles Riera es perfila com el nou cap de llista per Barcelona en les eleccions catalanes del 21-D, segons han indicat a Efe fonts de l'organització anticapitalista. Militant d'Endavant-Osan, una de les dues organitzacions amb més pes dins de la CUP, Riera compta amb prou suport dins de l'actual secretariat nacional per ser proposat com a candidat a la presidència de la Generalitat.

Fonts de la CUP consultades per Efe han apuntat que, amb Riera, s'incorporaran a la llista altres membres de la seva mateixa organització que ja han tingut alguna responsabilitat en l'àmbit públic, així que Endavant guanya pes en detriment de l'altre gran corrent, Poble Lliure.

Encara que la CUP disposa d'una normativa interna molt estricta que prohibeix als diputats tornar a ser candidats en unes eleccions catalanes més d'una legislatura, Riera es beneficia d'una interpretació "oberta" segons la qual si no han pogut ocupar l'escó tota la legislatura poden tornar a figurar en les llistes.

Un any al Parlament

Riera, en concret, ocupava el lloc número 11 en la llista de Barcelona de les eleccions del 27-S i va assumir l'escó l'octubre del 2016 en substitució de Pilar Castillejo, de manera que únicament ha sigut diputat durant un any. Altres diputats de la CUP que no han estat una legislatura sencera són Mireia Boya i Xevi Safont-Tria, que en el seu moment també van substituir altres parlamentaris cupaires, així que en teoria, també podrien repetir en les llistes electorals.

El diputat substituirà com a cap de llista per Barcelona el periodista Antonio Baños, un independent fitxat al seu dia per la CUP per ser la cara més visible del partit en les eleccions del 27-S, i que va renunciar al seu escó en plena polèmica pel veto de la CUP a investir l'expresident de la Generalitat Artur Mas, que va acabar cedint en benefici de Carles Puigdemont.

Sociòleg de professió

Notícies relacionades

Riera és sociòleg de professió, ha sigut president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals (CIEMEN) entre els anys 2010 i 2015, i anteriorment havia militat en diverses organitzacions sobiranistes, entre elles la Crida a la Solidaritat, si bé actualment és un destacat militant d'Endavant-Osan. La CUP ha de tancar les quatre llistes electorals, una per cada província, abans de divendres, que és el dia que finalitza el termini per registrar les candidatures de les eleccions del 21-D.

Des de la CUP prossegueixen les converses amb l'exlíder de Podem Albano-Dante Fachin, després d'abandonar el seu expartit i crear la plataforma Som Alternativa, de cara a la possibilitat que pugui concórrer en les llistes de la formació anticapitalista i independentista. La CUP, així mateix, manté contactes amb Procés Constituent, que és la formació que lidera la monja Teresa Forcades, per tal d'explorar un acord electoral.