ELECCIONS DEL 21-D

Puigdemont rectifica i liderarà la llista del PDECat

La candidatura inclourà exconsellers presos i dirigents de l'ANC i Òmnium, però no càrrecs del partit

L'expresident renuncia a la llista cívica per poder disposar de fons i espais electorals

zentauroepp40825364 puigdemont171110203335

zentauroepp40825364 puigdemont171110203335 / NICOLAS MAETERLINCK

2
Es llegeix en minuts
Joan Cañete Bayle

Resolta una de les incògnites d'aquests últims dies. L'expresident Carles Puigdemont ha rectificat, renuncia a la 'llista del president i s'avé ara a liderar la llista del PDECat sota les sigles del partit. D'aquesta manera, el partit hereu de Convergència comptarà amb papereta pròpia a les eleccions del pròxim 21 de desembre, després que tant ERC com la CUP hagin decidit no sumar-se a una llista unitària i concórrer en solitari als comicis.

Segons han revelat fonts oficials del PDECat a EL PERIÓDICO, un dels motius de la renúncia de Puigdemont a la seva llista cívica, a la denominada 'llista del president', és poder conservar les subvencions amb què compta el partit hereu de Convergència per a la campanya, així com els espais electorals als mitjans públics. En els dos casos, el 58% dels que corresponguin a Junts pel Sí, segons el que va ser acordat a l'inscriure la marca electoral del 2015. 

Segons la llei orgànica de règim electoral general, les agrupacions d'electors, una de les opcions que sospesava Puigdemont per a la seva candidatura "de país", tan sols compten amb 10 minuts d'emissió enfront dels 45 de què disposen les coalicions que van aconseguir almenys un 20% dels vots en els anteriors comicis, que seria el cas de Junts pel Sí. Ara, PDECat i ERC hauran de repartir-se aquest temps, però sempre seran més de 10 minuts.

ANC i Òmnium

La candidatura del president destituït inclourà els exconsellers del PDECat a la presó preventiva i també els que estan amb ell a Brussel·les a l'espera de la decisió de la justícia belga sobre la seva extradició a Espanya. Així mateix, integrarien la llista dirigents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural. Els líders de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, també es troben en presó preventiva investigats per un presumpte delicte de sedició. Segons les fonts consultades, la possibilitat que Sànchez concorri a les eleccions en aquesta llista és molt real.

En tot cas, segons afegeixen les esmentades fonts, els que segur que no formaran part de la candidatura són càrrecs del partit com els coordinadors Marta Pascal David Bonvehí, que se centrarien en la tasca de consolidar el partit sorgit de les cendres de CDC, fundat el 2016.

La rectificació de Puigdemont arriba després que la cúpula del PDECat, amb Pascal i Artur Mas al capdavant, es desplacés aquest cap de setmana a Brussel·les per analitzar com concórrer a les eleccions. 

Santi Vila tira la tovallola

Notícies relacionades

Mentrestant, l'exconseller d'Empresa Santi Vila ha anunciat aquest diumenge que si el seu partit manté el "plantejament per la via unilateral" es farà a un costat i optarà per "tornar a ser un ciutadà corrent i treballar des de la societat civil, com a militant de base, perquè un dia tornin a ser hegemòniques" conviccions com les seves.

Vila és partidari d'aconseguir la independència però respectant les vies legals i democràtiques. De fet, l'exconseller va dimitir hores abans que el Parlament declarés unilateralment la independència i va intentar, segons el seu testimoni davant la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, convèncer Puigdemont que desistís de la DUI.