EDITORIAL

L'incert cop de volant de Colau

Els comuns perden l'equidistància a poques setmanes de les decisives eleccions catalanes

1
Es llegeix en minuts
{COLLBONI} {COLAU}

{COLLBONI} {COLAU} / RICARD CUGAT

La decisió de les bases de BCN en Comú de trencar el pacte de govern a la capital catalanaBCN en Comú amb el PSC és un punt d'inflexió en la trajectòria d'Ada Colau i, potser, un punt de no retorn. En l'acord amb Jaume Collboni es va deixar des del primer moment ben clar que el seu contingut quedava al marge de la qüestió nacional catalana. Per això costa entendre que l'alcaldessa sotmetés a consulta de les bases del seu partit la continuïtat de l'acord pel suport socialista a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. I que, lluny de defensar-lo, dissabte encoratgés la ruptura. Un debat entre les bases saldat per una diferència de tan sols 300 vots, amb una participació del 40% dels inscrits. Resultat que, amb una implicació més activa de Colau en el debat explicant les conseqüències de la ruptura i el balanç positiu de l'acord fins ara, hauria pogut tenir un final de signe diferent. 

La decisió dels comuns consagra definitivament el cop de volant des de posicions estrictament sobiranistes -defensa d'un referèndum efectiu, i per tant pactat- cap a postulats independentistes, com ja es va intuir quan van acordar participar en el referèndum il·legal de l'1-O. Veurem quin impacte té aquest viratge el 21-D, quan la confluència d'esquerres es presentarà per primera vegada sota l'hegemonia del grup de Colau.  Es desdibuixa, en tot cas, la línia equidistant  que l'havia caracteritzat. 

El risc de la inestabilitat

Notícies relacionades

De moment, la factura la pagaran els barcelonins, tots, i el mateix govern municipal. L'equip de BCN en Comú queda ara a mercè del suport dels independentistes, PDECat, ERC i la CUP. El camí emprès per aquestes tres forces fa témer que la inestabilitat arribarà a l'altre costat de la plaça Sant Jaume, i el probable intent de posar la ciutat al servei de l'agitació independentista i l'enfrontament amb l'Estat. Just el contrari del que necessita Barcelona per superar el sever impacte que en la seva economia i la seva convivència ha tingut el desafiament independentista

No és estrany, doncs, que el gir de BCN en Comú causi preocupació no tan sols entre molts ciutadans, sinó en moltes empreses i en el sector comercial. Encara més quan la conseqüència immediata és la pèrdua del seu interlocutor al consistori, Collboni, consagrat aquest últim any a construir uns ponts que ara es poden haver trencat definitivament.