REBUIG A LA LLISTA UNITÀRIA

La CUP decideix concórrer al 21-D en solitari

Els anticapitalistes rebutgen conjurar-se en un front d'esquerres amb ERC, així com subscriure una llista civil unitària

La formació pretén liderar una candidatura "rupturista, independentista i d'esquerres"

jregue40914635 gra045 granollers barcelona 12 11 2017 la cup celebra u171112173550 / Susanna Saez

jregue40914635 gra045 granollers  barcelona   12 11 2017   la cup celebra u171112173550
GRA045 GRANOLLERS (BARCELONA), 12/11/2017.- La CUP celebra una asamblea nacional extraordinaria para elegir entre cuatro posibles escenarios de cara a las elecciones del 21 de diciembre en Cataluña: acudir en solitario, lista civil sin políticos en activo, frente de izquierdas o no presentarse. En la imagen, las dirigentes del partido Mireia Vehí, Natalia Sánchez y Anna Gabriel (i a d). EFE/Susanna Sáez

/

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La CUP concorrerà a les eleccions del 21-D en solitari amb l'afany de liderar una candidatura "com més àmplia millor, clarament rupturista, independentista i d'esquerres". Els anticapitalistes rebutgen endinsar-se en un front d'esquerres, encara per construir i difícil de consolidar després de la presentació de la llista pròpia d'ERC, i descarten també subscriure una candidatura de la societat civil encara que exclogui polítics en actiu. 

Així ho van decidir els 1.206 militants de la formació i d'organitzacions vinculades a la Crida Constituent, el paraigua que acull afinitats polítiques no vinculades orgànicament amb el partit, reunits en assemblea nacional extraordinària a Granollers (Vallès Oriental), en un conclave molt més distès que el previ al 27-S i que deixa enrere l'empat a 1.515 vots per donar pas a majories. 

De fet, inicialment estaven previstes dues rondes de votació, ja que es temia que cap de les opcions reunís més del 50% de suports, però en la primera volta els cupaires van resoldre el seu camí cap a les urnes. I és que el 91,63% dels assistents van apostar per presentar-se a uns comicis que la diputada Anna Gabriel va insistir en titllar d'"il·legítims" i "imposats" per ser convocats per l'Executiu de Mariano Rajoy en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. "Els ho devem als que van defensar els col·legis electorals l'1-O i als que van participar en les vagues generals del 3-O i el 8-N", va justificar Gabriel al posar el colofó a la trobada, en un discurs en què va assenyalar que les urnes han de permetre "donar cos a la materialització de la República, parar el 155 i treure els presos de la presó". 

Gabriel no va escatimar crítiques als comuns, encara que sense esmentar-los, i va avisar que la veu de l'Esquerra Independentista "serà clau davant aquests que es defineixen com a sobiranistes i diuen 'ni DUI, ni 155'" i els va retreure que comparessin "un Estat autoritari amb qui va fer el referèndum". 

Cop de porta al PDECat

L'opció de presentar-se al 21-D amb una candidatura pròpia va copar entre els assistents amb un 64,05% de vots i va tancar l'eventualitat de conjurar-se en un front d'esquerres, en què entenien que podien trobar ERC. Aquesta possibilitat tan sols va convèncer un 21,72% dels cupaires però la menys aplaudida va ser la voluntat d'aventurar-se en una llista civil unitària que va recollir un residual 12,59% d'adeptes. 

Els anticapitalistes van donar així el seu cop de porta definitiu als plans del PDECat ja que cap de les opcions sotmeses a votació contemplava una aliança directa amb els postconvergents. Això sí, la "llista blanca" de la CUP podia arribar a assemblar-se a la "llista ciutadana de país" si no fos per les insistències del president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, per liderar-la, quan els anticapitalistes van deixar clar que els polítics en actiu havien de quedar al marge de la candidatura.

Notícies relacionades

De totes maneres, la CUP va desestimar un encaix de mans amb l'extinta Convergència i va seguir amb la tònica d'ERC, que va evitar també hipotecar-se amb el PDECat i va relegar el seu 'no' a la decisió que prengués la CUP: només recolzarien unir-se de nou si els cupaires firmaven amb tots dos. I no ho han fet.

Això sí, el resultat de la reunió dels anticapitalistes obre la porta a un acord amb Procés Constituent, que va allargar la mà a la formació i a l'exlíder de Podem Catalunya Albano Dante Fachin per forjar una candidatura que reuneixi l'"esquerra rupturista".