Un mar de veus clama per la llibertat dels presos

750.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, assisteixen a una altra multitudinària manifestació a Barcelona

La manifestació independentista ha ocupat el carrer de Marina amb més de 750.000 assistents, que van demanar la llibertat dels presos. / CAMILA TOVAR / FOTO: FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des que Artur Mas no és el timoner de l'independentisme les metàfores marines del procés han baixat com la marea. Però, com més embravides semblen les onades, el sobiranisme ha tornat a mirar al mar a la recerca d'esperança. Una riuada de gent, 750.000 persones segons la Guàrdia Urbana, ha abarrotat el carrer de Marina en l'enèsima demostració de força del moviment. Amb les pantalles il·luminant tres quilòmetres de carrer, ha llançat un crit unànime de llibertat dels seus presos.

"Home lliure, sempre adoraràs el mar!", escrivia Charles Baudelaire en un dels poemes de Les flors del mal. Avui al carrer més mariner de Barcelona el principal desig era que deu homes i dones surtin en llibertat. Onades d'estelades, llaços solidaris, cartells de llibertat "presos polítics" i crits de 'no esteu sols' acompanyaven la manifestació al ritme dels 'hits' de Lluís Llach. Persones de totes les edats han tenyit de groc l'artèria de la ciutat durant tres quilòmetres, començant la capçalera a la unió del carrer de Pujades amb Marina i estenent-se fins a la cruïlla amb Travessera de Gràcia.

La capçalera de la manifestació, sota el lema 'Llibertat presos polítics. Som República', estava presidida per familiars dels exconsellers presos i dels líders d'Òmnium i de l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. La marxa ha anat baixant en direcció al mar fins a l'avinguda d'Icària, on s'ha instal·lat un escenari on una banda ha fet un homenatge a Pau Casals després del vídeo de la seva cèlebre intervenció a la seu de les Nacions Unides. El silenci durant la interpretació d''El cant dels ocells', en honor al violoncel·lista, només s'ha vist interromput pel soroll d'un helicòpter, que ja és part del paisatge de la ciutat des de l'1-O, i pels crits de 'Puigdemont, president'.

Notícies relacionades

Ha sigut el preludi del torn de parlaments, en què els familiars dels presos han llegit missatges que Oriol Junqueras i els exconsellers feien arribar des de la presó. "Som els caps de turc. Ens diuen, si voleu ser lliures, arruïnarem les vostres vides", ha asseverat l'exvicepresident sobre els "hereus del franquisme i la complicitat del PSOE".

També hi ha hagut missatges gravats per Carles Puigdemont i la resta d'exconsellers des de Bèlgica. Un dels més aplaudits ha sigut el de Toni Comín, que ha denunciat la "salvatjada" de la presó dels seus companys i destaca la diferència de "com ens tracta la justícia belga i a vosaltres l'espanyola". L'acte ha acabat amb un clam de veus cridant "llibertat presos polítics" i 'Els Segadors'.