EDITORIAL

Nova exhibició del sobiranisme

És legítim protestar contra la presó preventiva dels exconsellers, però és injust qüestionar l'Estat de dret

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40903774 mani171111183103

zentauroepp40903774 mani171111183103 / FERRAN NADEU

El sobiranisme va tornar a demostrar ahir la seva acreditada capacitat de mobilització. Desenes de milers de persones es van concentrar a Barcelona  per exigir la llibertat dels dirigents de l’ANC i d’Òmnium Cultural, Jordi Sànchez Jordi Cuixart, respectivament, de l’exvicepresident, Oriol Junqueras, i dels exconsellers Jordi Turull, Jordi Rull, Meritxell Borràs,  Joaquim Forn, Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa. Va ser, novament, una  impressionant exhibició de força i de civisme, que va comptar amb una intervenció gravada de Carles Puigdemont des de Brussel·les i amb missatges dels presos en què van criticar amb duresa l’Estat espanyol.

 No hi ha dubte que la presó preventiva dictada per la jutge de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, contra els Jordis i els exconsellers ha influït de forma decisiva en el debat polític a Catalunya en el camí cap a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre. L’independentisme s’ha emparat en la legítima reivindicació d’exigir la seva llibertat per no tractar altres temes, des del trist paper en el suposat exili de Puigdemont i els altres exconsellers fins al cúmul d’irresponsabilitats i falsedats que van culminar en una declaració d’independència que, com va admetre davant el jutge del Tribunal Suprem Carme Forcadell, no va anar més enllà de la simbologia. 

Notícies relacionades

 La via unilateral a la independència ha tingut costoses conseqüències polítiques, socials i econòmiques a Catalunya i ha suposat un enorme perjudici personal per als líders socials i els exconsellers empresonats que van dirigir la ruptura de l’ordre constitucional i estatutari. Davant d’això, l’independentisme s’afanya a dibuixar un Estat espanyol autoritari i antidemocràtic en lloc d’efectuar la necessària autocrítica. És legítim considerar desproporcionada la presó preventiva contra els Jordis i els exconsellers, protestar per això i exigir el seu alliberament. Però no ho és qüestionar l’Estat de dret i presentar Espanya com una dictadura que lamina drets civils.

La manifestació d’ahir envia un altre missatge: malgrat la galleda d’aigua freda de la DUI, malgrat les divergències entre els partits, malgrat els empresonaments, el sobiranisme segueix sent una formidable força política a Catalunya. Convé no oblidar-ho quan correspongui buscar solucions al conflicte, que només poden ser polítiques.