REACCIONS AL TRIBUNAL SUPREM

El Govern i el PSOE "respecten" la decisió del Suprem i no volien presó

Rajoy assegura que acata la decisió del tribunal i no comentarà el que digui el jutge, li agradi "més o menys"

El socialista Jáuregui admet que seria "molt recomanable" arribar al 21-D sense el "plus avantatgista" d'independentistes empresonats

undefined40714288 fotodeldia  epa06293392 spanish prime minister mariano rajoy171103184300

undefined40714288 fotodeldia epa06293392 spanish prime minister mariano rajoy171103184300 / Juanjo Martin

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern i el PSOE no volen opinar públicament sobre la decisió del la fiscalia i del Suprem al voltant de la Mesa del Parlament. Es limiten a dir oficialment que respecten la decisió del tribunal respecte a Carme Forcadell i la resta de companys en aquest òrgan de la Cambra. No obstant, tant a la Moncloa com al partit de Pedro Sánchez s'admetia que la millor opció era que abandonessin el tribunal amb mesures cautelars i no es repetís la situació que es va donar a l'Audiència Nacional fa uns dies, quan diversos exconsellers van sortir cap a la presó sense possibilitat de fiança.

Va ser el mateix president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, qui va dir a primera hora d'aquest dijous que respectaria la decisió que s'adoptés al Suprem, tan bon punt els parlamentaris catalans imputats declaressin davant el jutge instructor Pablo Llarena per rebel·lió, sedició i malversació en el marc de la declaració unilateral d'independència ho haguessin fet.

"Els jutges tenen una funció que marca la nostra Constitució i jo la respecto, sigui quina sigui la seva decisió, m'agradi més o menys", va opinar des de Salamanca, on va anar per acompanyar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en un acte a la universitat.

"Que Puigdemont torni"

Notícies relacionades

Però des del seu entorn no s'amagava, com s'ha vist en dies previs, que els populars ara com ara prefereixen afrontar les eleccions a Catalunya amb els membres de la Generalitat i el Parlament al carrer. Des del PSOE, l'eurodiputat Ramón Jaúregui va admetre a la cadena SER que seria "molt recomanable" que en el marc de la campanya electoral prèvia al 21-D "ningú tingui el plus avantatgista d'enarborar el seu empresonament com un element sentimental favorable a les seves proclames".

En aquest context, Jaúregui va fer una crida a l'expresident Carles Puigdemont perquè abandoni Brussel·les i torni a Espanya, per així atendre a la reclamació de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que va ordenar-ne la detenció per no haver atès la seva cita judicial per anar a declarar pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. "Si tornés [...] afavoriria la llibertat dels seus companys", va sentenciar.