CONGRÉS DELS DIPUTATS

La comissió sobre la caixa b del PP cita el comissari Olivera, cap de la UDEF fins que va passar al CITCO

La decisió s'adopta després de la compareixença de Manuel Morocho

Va dir que Rajoy és un dels que "indiciàriament" figuren en els 'papers de Bárcenas'

GRAF4466  MADRID  23 10 2017 - Vista de un monitor de la sala de prensa de la Audiencia Nacional donde las fiscales emiten hoy su informe en el caso de corrupcion politica Gurtel en el que explicaran en que basan sus peticiones de condena para los 37 acusados  entre ellos Francisco Correa  y el extesorero del PP Luis Barcenas  En la imagen  banquillos de los acusados  EFE J J  Guillen

GRAF4466 MADRID 23 10 2017 - Vista de un monitor de la sala de prensa de la Audiencia Nacional donde las fiscales emiten hoy su informe en el caso de corrupcion politica Gurtel en el que explicaran en que basan sus peticiones de condena para los 37 acusados entre ellos Francisco Correa y el extesorero del PP Luis Barcenas En la imagen banquillos de los acusados EFE J J Guillen / JJGuillen (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La comissió del Congrés que investiga el suposat finançament il·legal del PP ha citat per dimarts que ve el comissari José Luis Olivera, exresponsable de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) quan va començar la investigació del cas Gürtel i, en l'actualitat, cap del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

La decisió s'ha adoptat després de la compareixença dimarts passat a la comissió que investiga el presumpte finançament irregular del PP dels policies a càrrec del cas Gürtel, l'inspector en cap de la UDEF Manuel Morocho i l'excomissari general de Policia Judicial Juan Antonio González García.

Olivera va ser nomenat durant la compareixença de González García, un policia ja jubilat que va ser apartat del seu càrrec amb l'arribada del Govern de Mariano Rajoy el 2011 i el nomenament d'Ignacio Cosidó com a director general de la Policia.

El 2014, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va crear el CITCO per unificar els centres d'intel·ligència i millorar la coordinació policial. Olivera, que havia sigut nomenat cap de la UDEF per González García, va passar a fer-se càrrec del CITCO.

El seu nom ha aparegut en diverses ocasions com a candidat per ser màxim cap operatiu de la Policia, sobretot després de la jubilació el juny del 2016 d'Eugenio Pino, que va passar per una altra comissió d'investigació al Congrés i que encara segueix com a imputat als Jutjats de Plaza de Castilla pel pen drive fantasmaamb proves sobre la família de l'expresident català Jordi Pujol.

La comissió sobre el finançament del PP es va constituir el mes de maig passat i, en aquests cinc mesos, només ha rebut els tresorers del PP, encara que no tots perquè va faltar Álvaro Lapuerta per motius de salut, i els policies de la Gürtel Manuel Morocho i Juan Antonio González García.

Les paraules de Morocho

L'inspector en cap de la UDEF Manuel Morocho, responsable policial del cas Gürtel, va lamentar dimarts les pressions i querelles amb què, en la seva opinió, es va intentar "desestabilitzar" aquesta instrucció.  

Notícies relacionades

Aquest inspector condecorat per Governs del PSOE i del PP, i format a l'FBI, va assegurar a preguntes de la diputada de Podem Carolina Bescansa que el president del Govern, Mariano Rajoy, és un dels dirigents del PP que "indiciàriament" figuren en elspapers de Bárcenas. La resposta va ser igualment afirmativa -"indiciàriament, sí"- quan se li va preguntar per Federico Trillo, Francisco Álvarez Cascos i Javier Arenas, i pel "conjunt de secretaris generals" del PP.

Durant la seva compareixença, Morocho va assenyalar que indiciàriament el llavors jutge instructor Pablo Ruz ja havia acreditat l'existència de la caixa b del PP. A més, va puntualitzar davant les preguntes dels diputats que feia aquestes afirmacions davant la comissió del Congrés amb les "degudes reserves", ja que es tracta de procediments que no han sigut jutjats i encara ha de declarar en qualitat de pèrit.