CAMÍ CAP A LES URNES

Picabaralla entre ERC i la CUP per la truncada llista única

Els anticapitalistes asseguren que Esquerra va declinar un "preacord" i els va exigir una "resposta immediata" abans de l'assemblea de diumenge

  / JOAN CORTADELLAS

 
foto 3267848

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La CUP assegura que ERC va declinar una proposta de preacord per registrar, abans que acabés el termini a mitjanit de dimarts, una coalició per al 21-D i va deixar una porta oberta per si les bases dels anticapitalistes voten per aquesta opció en la seva assemblea de diumenge. Els cupaires han replicat així a Esquerra, informa Efe, després que els republicans hagin confirmat la "impossibilitat de formar una candidatura realment unitària" i n'hagi responsabilitzat en part la CUP. La truncada coalició, doncs, ja ha enfrontat republicans i cupaires, entrant ja de ple en la campanya electoral.

El "mandat" del consell polític de la CUP implicava "explorar totes les opcions, fins i tot una llista unitària", i per això va plantejar a Esquerra "un preacord", apunten fonts anticapitalistes, que passava per registrar la coalició aquest dimarts. Però, en una reunió aquest dilluns a la nit, asseguren, "ERC va descartar aquesta opció" i "va exigir una resposta immediata" a la possibilitat de configurar una coalició, "sense haver passat per assemblea". 

"Candidatures diferenciades"

La CUP ha fet aquestes afirmacions després que el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, hagi descartat a través d'una nota la candidatura unitària que reclamava el PDECat. "Davant la impossibilitat de formar una llista realment unitària, s'haurà de buscar la coordinació des de candidatures diferenciades", ha afirmat Sabrià. El portaveu havia assenyalat que Esquerra sempre ha defensat formar "una candidatura unitària d'ampli espectre que vagi des del PDECat i Demòcrates fins a ERC i la CUP". 

Sabrià ha afirmat que "no totes les parts" volien la llista única que englobés totes les forces sobiranistes, encara que ells van advocar per aquesta "com a resposta contundent a l'actuació contundent de l'Estat". I, "davant la impossibilitat d'un acord per incloure-hi la CUP i el PDECat", afirma, "només queda l'opció de fer un front comú programàtic".

Notícies relacionades

Esquerra al·ludeix, a més, a les quatre opcions que sospesa la CUP portar a votació diumenge, entre les quals, recorda, no hi figura la "llista única". 

Els quatre escenaris cupaires

El primer escenari que dibuixen els cupaires és no participar en les eleccions; el segon, recolzar una llista integrada per personalitats de la societat civil sense polítics en actiu i consensuada entre partits i entitats sobiranistes; el tercer, un front de partits de l'esquerra sobiranista (cosa que deixa fora el PDECat), i el quart, presentar-s'hi en solitari.