El PP veu amb preocupació la rendibilitat que Rivera obté del conflicte català

Els populars reaccionen al CIS i ataquen C's per falta d'experiència governamental

Ciutadans presumeix de 155 però adverteix que de l'aplicació n'ha de respondre Rajoy

undefined40850142 madrid 03 11 2017 politica el pte de ciudadanos albert river171107203347

undefined40850142 madrid 03 11 2017 politica el pte de ciudadanos albert river171107203347 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les setmanes en què populars i socialistes van intensificar els contactes per preparar el desplegament a Catalunya del 155 de la Constitució, ministres, dirigents del PP i també del PSOE es queixaven que Albert Rivera anava "pels platós" reclamant una intervenció urgent i "només" per convocar eleccions autonòmiques, i alhora suggeria que era el moment d'acabar amb l'"adoctrinament" a les aules catalanes. O que presentava al Congrés o al Parlament andalús iniciatives suposadament a favor de la unitat dels constitucionalistes, tot i saber que per als de Pedro Sánchez suposava un problema intern donar suport a aquestes mocions. "Envia missatges per a tots els públics, contradictoris entre ells a vegades, però tant és: ell fa les coses pel que les fa, per electoralisme, perquè sap que les enquestes li van bé", deia per aleshores un destacat membre del Govern de Mariano Rajoy davant l'actitud dels seus socis.

Aquells dies aquesta font es referia als sondejos a Catalunya davant un potencial avançament de comicis. Però vistos els resultats que aquest dimarts ha donat el CIS, que evidencien un important creixement dels taronges en plena crisi sobiranista a tot Espanya: se li atorga a Ciutadans una intenció de vot del 17,5%, tres punts més que en l'anterior estudi de l'organisme públic, difós el juliol passat, mentre que el PP gairebé no creix. I les enquestes d'àmbit català també se li presenten de cara.

En aquesta tessitura, a la Moncloa i al PP hi ha una inquietud indissimulada perquè sigui Rivera qui rendibilitzi en exclusiva la resposta davant l'independentisme català, al no haver de retre comptes o mesurar els seus discursos en clau governamental, especialment davant els socis internacionals. De fet, fonts del partit taronja admeten que una cosa és avalar la posada en marxa del 155 i una altra fer-se responsable del seu desplegament, fins al punt que subratllen que "controlaran" el Govern central en aquest sentit i li demanaran explicacions quan es consideri oportú.

Experiència governamental

Notícies relacionades

En aquest context i tenint en compte que ha arrencat la precampanya del 21-D s'han de llegir les declaracions del número tres dels populars, Fernando Martínez-Maillo, atacant directament C's. "Nosaltres hem demostrat que sabem governar, cosa que alguns encara no han fet mai. Això és important, alguns no s'han posat mai a prova", ha afirmat Maillo en un esmorzar informatiu a Madrid, afegint que “no és el mateix tenir opinions que prendre decisions".

Aquesta és l'explicació que donen al PP --que públicament diu que se sent satisfet amb el CIS-- a la pujada electoral de C’s: que els de Rivera poden opinar “i fins i tot canviar d'opinió sobre la marxa” sense que això tingui el cost que tindria, diuen, si formés part de l'Executiu central. I posen com a exemple que els primers dies de setembre Rivera no era partidari d'aplicar el 155 i, uns dies després, es va convertir en el seu principal valedor.