Podem aprova anar al 21-D en coalició amb Catalunya en Comú

El 72% de les bases voten a favor de l'acord en una consulta no validada per autoritats independents

La direcció espera crear una gestora després de la dimissió de Fachin i vuit dirigents

zentauroepp40849469 madrid 07 11 2017 politica pablo iglesias ofrecio una rueda 171107143405

zentauroepp40849469 madrid 07 11 2017 politica pablo iglesias ofrecio una rueda 171107143405 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Roger Pascual

Cap sorpresa. Les bases de Podem han aprovat amb el 72% dels vots concórrer al 21-D en coalició amb Catalunya en Comú, en un referèndum unilateral convocat per l'aparell estatal quan estava en plena crisi amb el dimitit líder Albano Dante Fachin. La consulta, com ha revelat EL PERIÓDICO, no compta amb l'aval d'autoritats independents que fiscalitzin el procés. Són els mateixos treballadors de la seu de Podem els que gestionen la votació i validen el resultat. L'empresa Agora Voting i l'associació sense ànim de lucre Openkratio (totes dues de sòlida reputació) que auditaven els processos electorals de Podem no han revisat aquesta consulta.

Segons les dades de la secretaria d'Organització, han votat 17.379 inscrits, dels quals 12.432 persones hi han votat a favor i 4.876 en contra. La direcció qualifica la participació d'"històrica". El cens és de 56.000 simpatitzants amb dret a vot.

També és històric el temps rècord en què s'ha comptabilitzat el resultat: dues hores, des que a les deu del matí d'aquest dimarts s'han tancat les urnes virtuals.

Podem té previst inscriure la coalició aquest mateix dimarts al registre del Ministeri de l'Interior, ja que és l'últim dia. Les llistes, que encapçalarà el comú Xavier Domènech, es poden presentar fins al 17-N. El coordinador de Catalunya en Comú ha manifestat: "Gràcies a tots els inscrits i inscrites de Podem. Construïm un projecte per guanyar. Ens necessitem tots, només així som imparables", ha tuitejat.

"La unitat fa la força. És un moment d'ampliar i d'unir", ha coincidit Joan Giner. L'exdiputat al Parlament i membre del Consell Ciutadà ha celebrat que hi hagi hagut una "participació tan gran", encara que ha volgut expressar que està "molt en desacord amb com s'ha imposat aquesta votació".

Provisionalitat

Notícies relacionades

La direcció estatal de Podem serà la que formalment registrarà la coalició al llarg d'aquest dimarts a Interior, segons han confirmat fonts del partit d'Iglesias, que subratllen que Fachin va dimitir abans de conèixer el resultat de la consulta perquè possiblement intuïa que guanyaria la proposta de Madrid. Expliquen que es crearà un equip tècnic provisional per afrontar les eleccions i que la direcció estatal es bolcarà en la campanya del 21-D a Catalunya. 

Després de la dimissió de Fachin i vuit membres més de l'executiva catalana, Podem Catalunya treballa amb Podem per tancar una gestora en les pròximes hores, que es mantindria fins que es fes una assemblea ciutadana per elegir una nova direcció. La resta d'integrants del Consell Ciutadà de Podem (en què no es descarten noves baixes) es repartirien les tasques. La formació catalana ja va estar vuit mesos regida per una gestora després de la dimissió de Gemma Ubasart després de les eleccions del 27-S del 2015.