EL 'CAS LEZO'

El jutge deixa lliure Ignacio González sota fiança de 400.000 euros

Anticorrupció va informar a favor de la garantia a l'entendre disminuït el risc de fuga i la reiteració delictiva

El magistrat imposa a l'expresident madrileny la retirada de passaport i compareixences setmanals

zentauroepp38102232 gra001  madrid  19 04 2017   fotograf a de archivo  20 11 20171107161341

zentauroepp38102232 gra001 madrid 19 04 2017 fotograf a de archivo 20 11 20171107161341 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Una mica més de sis mesos ha necessitat l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González perquè el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón, instructor del cas Lezo, hagi decidit imposar-li una fiança per abandonar la presó de Soto del Real (Madrid), on està internat des del 21 d’abril passat. El magistrat ha fixat en 400.00 euros en efectiu la quantitat que haurà d’afrontar.

La Fiscalia Anticorrupció es va mostrar a favor d’aquesta garantia al respondre a l’última petició de la defensa de l’exresponsable del PP, que veia com els que van ser arrestats amb ell anaven quedant en llibertat i que el considerat la seva mà dreta a Sud-amèrica, Edmundo Rodríguez Sobrino, optava per col·laborar amb la justícia. Quan faci efectiva la fiança, González haurà de fer compareixences setmanals al jutjat, tindrà prohibit sortir del país i se li retirarà el passaport.

Indicis de criminalitat

El fiscal Carlos Yáñez sostenia en el seu escrit que el risc de reiteració delictiva i el de fuga s’havien atenuat segons avançava la instrucció, que al seu torn havia permès corroborar els indicis de criminalitat existents contra González, fonamentalment per la gestió de l’empresa pública madrilenya d’aigua Canal de Isabel II. La interlocutòria atribueix a González la compra d’Inassa el 2001, que es va pagar fins al 2012 «amb greu perjudici de fons públics»; l’adquisició de la brasilera Emissao el 2013; pràctiques corruptes en licitacions públiques a Panamà i la República Dominicana; organització criminal, i revelació de secrets.

Segons la interlocutòria, González va permetre el pagament d’Inassa amb «ple coneixement d’un fet delictiu no denunciat» i «va donar cobertura il·lícita als presumptes autors del delicte». Aquesta operació es va produir durant el mandat d’Alberto Ruiz-Gallardón al capdavant de la Comunitat de Madrid. Pel que fa a Emissao, el jutge sosté que «l’organització criminal» va crear «una estructura societària» amb la qual «indiciàriament va ocultar en tercers països el diner públic desviat». Després el retornava amb préstecs instrumentals, fons d’inversió o ampliacions de capital en negocis aparentment legals.

Notícies relacionades

González va responsabilitzar la seva antecessora, Esperanza Aguirre, de la concessió de les obres del camp de golf en terrenys del Canal, però el jutge diu que la instrucció ha acreditat «una realitat fàctica ben diferent» i xifra en 1,2 milions d’euros les comissions il·lícites obtingudes a costa de fons públics.

Malgrat la gravetat dels fets, el jutge entén que es poden atenuar les mesures que pesaven sobre González perquè les actuacions fetes a Colòmbia i Panamà li impedeixen gestionar els fons amb  què comptava allà.