EL DESAFIAMENT SOBIRANISTA

Excursió d'alcaldes a càrrec de l'erari

Una alcaldessa reconeix que ella i altres regidors han carregat el viatge als seus ajuntaments

zentauroepp40851059 catalan pro independence mayors hold a banner as they demons171107141811

zentauroepp40851059 catalan pro independence mayors hold a banner as they demons171107141811 / EMMANUEL DUNAND

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Uns 200 alcaldes independentistes catalans es van desplaçar ahir a Brussel·les per explicar el punt de vista d’aquells que conviuen dia a dia amb els ciutadans i denunciar al cor de la Unió Europea (UE) l’atac que diuen que estan patint per part de l’Estat espanyol. Ha sigut un viatge llampec de només 10 hores i amb un objectiu que finalment han fet realitat: acompanyar els membres del Govern cessat sobre els quals pesa una ordre europea de detenció i entrega. Encara que sobre el viatge planava: ¿qui l’ha pagat?

La delegació d’alcaldes, amb les seves vares de comandament, aterraven a la capital comunitària després del migdia (uns quants van optar per anar-hi en cotxe) en un vol xàrter contractat per European Aviation. Poc després van anar en autobús, i escortats per la policia belga, fins al centre del barri comunitari on es van concentrar davant de les seus del Consell i la Comissió Europea per denunciar l’empresonament dels vuit exconsellers i els presidents d’Òmnium i l’ANC.

Va ser un primer acte de protesta d’una mitja hora en què va sonar un crit: «¡Llibertat per als presos polítics!», i un himne, 'Els Segadors'. A l’acte hi va assistir el que va ser delegat del Govern a Brussel·les i també cessat, Amadeu Altafaj, així com els eurodiputats d’ERC, Jordi Solé i Josep Maria Terricabras, i el representant del PDECat, Ramon Tremosa. No es van veure ni es van reunir amb cap representant de les institucions europees. «Heu de tenir en compte que aquest viatge es va organitzar divendres. Vam decidir venir dimarts i amb 48 hores efectives és molt difícil que tothom tingui l’agenda lliure», va justificar Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar (Maresme) i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

¿Qui ho ha pagat?

Notícies relacionades

Però la pregunta més repetida va ser qui va pagar el viatge. De l’avió al lloguer dels autobusos i la sala de Bozar, al centre cultural on a la tarda van celebrar el gran acte del dia. «Cada un, la seva part. Cada alcalde paga la seva part, és clar», va explicar Buch. ¿I el lloguer de la sala? «Els eurodiputats. Si el que us preocupa de 200 alcaldes és qui lloga i qui paga la sala, crec que enfoqueu malament el tret», va dir. El cert és que ni tots van pagar la seva part, ni és clar que els eurodiputats, la sala.

«Hi ha de tot. Uns s’han pagat el bitllet i a altres els el paga l’ajuntament. Ha sigut una decisió personal. Jo represento el meu consistori i he entès que és un acte institucional, i en aquest cas el paga l’ajuntament», va dir l’alcaldessa de la Garriga (Vallès Oriental), Meritxell Budó. La setmana passada va anar a Madrid a acompanyar els exconsellers als jutjats: «Em vaig pagar jo el viatge perquè vaig entendre que era una decisió personal».