PROCEDIMENT JUDICIAL

L'Audiència Nacional es declara competent per investigar la sedició

Rebutja els recursos de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart contra l'assumpció per la jutge Lamela de la causa

En una altra resolució també recolza la petició d'informació bancària de l'ANC i Òmnium

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal de l'Audiència Nacional va una per una recolzant les decisions adoptades per la magistrada Carmen Lamela. Si divendres va anunciar el seu aval a la presó dels expresidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, aquest dimarts ha fet públiques dues resolucions: en una declara la competència de l'Audiència Nacional per investigar la sedició i en una altra la sol·licitud d'informació bancària de les dues entitats sobiranistes.

Abans que la fiscalia presentés les seves querelles per rebel·lió -una de les quals, la dirigida contra el deposat Govern, va ser acumulada per Lamela a la causa que ja havia obert per sedició-, tant Sànchez com Cuixart van recórrer a l'entendre que l'Audiència Nacional no és competent per investigar el que va pasar a Barcelona els dies 20 i 21 de setembre.

Quatre dels cinc magistrats de la Secció Segona Penal fan seus els arguments de la jutge Lamela i declaren que el Jutjat Central d'Instrucció número 3 és competent per investigar-ho, "no perquè els delictes de sedició amb caràcter general siguin competència de l'Audiència Nacional, sinó perquè el delicte de sedició que en el cas concret es tracta d'investigar pot atemptar també contra la forma de govern". Aquest argument serveix per augurar que aquest serà el criteri quan la Sala revisi la competència de l'Audiència per a la rebel·lió.

L'únic magistrat discrepant, José Ricardo de Prada, ha fet públic un vot particular en què defensa que la investigació de la sedició correspon als jutjats d'instrucció de Barcelona.

Subvertir l'ordre constitucional

Segons la majoria de la Secció, "els fets investigats, valorats provisionalment, no constitueixen un fet aïllat, sinó que responen a un estratègia dissenyada pels màxims responsables institucionals del Govern català i el Parlament, en connivència amb els dirigents de col·lectius de la societat civil com ANC i Òmnium, per subvertir greument l'ordre constitucional i desobeir sistemàticament el Tribunal Constitucional". 

També recorda que quan la Fiscalia va presentar una desena de denúncies contra els ajuntaments catalans que van subscriure la declaració sobiranista del Parlament, l'Audiència Nacional va acceptar "sense cap objecció la competència del Jutjat per investigar" la sedició. No obstant aquesta iniciativa fiscal va acabar arxivant-se.

En una altra resolució, la Sala, amb la mateixa majoria, ha avalat la petició d'informació realitzada per la jutge Lamela a la patronal bancària sobre l'ANC i Òmnium. A la sentència, el tribunal qüestiona que hagi sigut Jordi Cuixart qui hagi recorregut aquesta diligència quan l'està investigat per la seva presumible responsabilitat penal, no civil.

Notícies relacionades

Segons la sentència, "hi ha raons suficients per portar a terme la investigació" encarregada per la magistrada, perquè les possibilitats que Òmnium Cultural "sigui cridada al present procés, en exigència d'algun tipus de responsabilitat, com la civil subsidiària, no són descartables". Per això la Sala no entén vulnerat el seu dret de defensa.

En una altra resolució, el tribunal també ha avalat que la lletrada de l'administració de justícia (abans secretària judicial) quedi habilitada per accedir a través del punt neutre judicial a la base de l'Agència Tributària i obtenir totes les dades que obrin sobre ANC i Òmnium.