La presó del Govern i el 155 acapararan el control al Govern

L'oposició obligarà l'Executiu a donar la cara i pronunciar-se sobre la "greu situació" que han provocat els empresonaments

Bateria de preguntes sobre la situació a Catalunya arran de les detencions al Congrés i el Senat

2
Es llegeix en minuts

Tot i que el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va subratllar divendres que "la separació de poders" entre l'Executiu i la justícia implica "separació de responsabilitats", Mariano Rajoy i els seus ministres hauran de donar la cara en les sessions de control del Congrés Senat d'aquesta setmana i pronunciar-se davant els empresonaments d'exconsellers decretats per l'Audiència Nacional, així com sobre l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. 

Concretament, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, preveu preguntar al president com pensa superar la crisi política a Catalunya després de la intervenció de la Generalitat i la "greu situació" generada per l'ingrés a la presó de bona part dels membres del Govern cessats. I la seva coreligionària de Bildu, Marian Beitialarrangoitia, l'interrogarà sobre si pensa aplicar el 155 en "algun altre territori", en referència al País Basc. 

A més, la portaveu del PSOE, Margarita Robles, li formularà una qüestió genèrica sobre "com pensa afrontar la situació política", en la qual és possible que la diputada es refereixi al problema català. A més, el Congrés dona de termini fins dilluns al migdia per canviar el contingut de les interpel·lacions i adaptar-les a l'actualitat. 

Les preguntes per a la vicepresidenta

Els grups han registrat, a més, diverses preguntes sobre el conflicte territorial dirigides a Soraya Sáenz de Santamaría. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, li demanarà que informi com pensa el Govern impedir que els organismes públics segueixin actuant a favor de la secessió. La socialista Adriana Lastra la farà pronunciar sobre si l'Executiu està disposat a actualitzar al Congrés el pacte constitucional, reforçant la qüestió territorial. 

I des d'En Comú Podem, Xavier Domènech, li recordarà que en les últimes enquestes una majoria d'espanyols es mostren "partidaris de la celebració d'un referèndum pactat sobre el futur de Catalunya". 

Per últim, la republicana Ester Capella preguntarà al ministre de Justícia, Rafael Catalá, si creu que a Espanya existeix independència judicial. 

El control al Senat

A la Cambra alta, dimarts a la tarda la senadora del PDECat Elisabet Abad interrogarà l'Executiu sobre la seva opinió "en relació amb el fet que Espanya sigui l'antepenúltim país en independència judicial de la Unió Europa".

Elisenda Pérez, d'ERC, preguntarà al Govern si "pensa respectar" el resultat de les pròximes eleccions catalanes, i la socialista María Luisa Carcedo incidirà en els plans de l'Executiu al capdavant de la Generalitat fins a aquests comicis.

Notícies relacionades

Un altre senador d'ERC, Xavier Castellana, portarà al ple del Senat una qüestió per saber el "cost total" del desplegament de Policia Guàrdia Civil a Catalunya i Interior contestarà a una altra pregunta sobre les Forces de Seguretat de l'Estat, referida a la seva millora salarial, formulada pel senador del PSOE, Francisco Cabaña. El ple debatrà a més una moció del PP perquè el Senat mostri el seu suport a aquests cossos policials.

Pel que fa al grup d'Units Podem, Pilar Garrido s'interessarà pels "continguts constitucionals que el Govern pensa que es poden canviar a través de la reforma constitucional pactada amb el PSOE, per afrontar, entre altres qüestions, l'encaix de les nacions a l'Estat espanyol".