Dos científics renuncien als seus premis Princesa de Girona pel discurs del Rei

Bernat Ollé i Romain Quidant demanen tornar els diners del guardó i les escultures commemoratives

zentauroepp14335891 22 10 2010  sociedad  romain quidant  investigador del insti171106163117

zentauroepp14335891 22 10 2010 sociedad romain quidant investigador del insti171106163117

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els investigadors Romain Quidant Bernat Ollé han renunciat als premis de la Fundació Princesa de Girona davant la posició de la Casa Reial i el discurs del rei Felip VI el 3 d'octubre després del referèndum.

En una carta conjunta dirigida al president del Patronat de la fundació, Francisco Belil, tots dos han remarcat que la tasca de l'entitat durant anys de construir ponts "va quedar liquidada" amb el posicionament de la Casa Reial i el discurs del monarca.

"Girant l'esquenas a la voluntat de milions de catalans i ignorant la violència policial de l'1 d'octubre, creiem que el rei ha donat el beneplàcit explícit a l'onada de repressió de les institucions espanyoles contra Catalunya, incloent-hi l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans", han subratllat.

Els dos premiats --Ollé va guanyar el d'Empresa el 2015 i Quidant el d'investigació científica el 2011-- han sol·licitat que se'ls faci arribar el codi IBAN per retornar l'import, han remarcat que tornaran les escultures rebudes, i han demanat a la fundació que retiri els seus noms i imatges de les xarxes socials de l'entitat.

Fonts de la Fundació Princesa de Girona han assegurat a Europa Press que "lamenten profundament" la decisió dels dos premiats, però la respecten, i han remarcat que es posarà en contacte amb ells de forma privada.

Notícies relacionades

Romain Quidant és investigador de l'Institut de Ciències Fotòniques (Ifco) i Premi Nacional de Recerca de la Generalitat, en la seva categoria de menors de 40 anys, i ha aplicat les investigacions en sensors a les teràpies contra el càncer.  

L'enginyer químic Bernat Ollé ha desenvolupat gairebé tota la seva carrera al MIT a Boston, on va obtenir el seu doctorat i promou diverses empreses. Va ser nomenat Innovador de l'any 2015 per l'edició espanyola de la MIT Technology Review. A la web de l'empresa que dirigeix, Vedanta Biosciences, figura que es va llicenciar a la Universitat Rovira i Virgili, "a la República de Catalunya".