LA LLUITA CONTRA EL TERRORISME

Detingut a Sagunt un marroquí que captava gihadistes per a l'Estat Islàmic

Va enviar a l'Iraq un jove que va cometre un atemptat suïcida que va matar més de 30 persones

La Policia Nacional ha detingut un marroquí integrat en l’aparell de captació de Daesh. / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha detingut aquest dilluns a Sagunto (València) un marroquí integrat en l'aparell de captació de l'Estat Islàmic. L'individu, un home de 47 anys en situació irregular a Espanya, es dedicava a l'adoctrinament i el trasllat de combatents gihadistes a la zona de conflicte per recolzar Daesh.

Concretament, i segons ha informat el Ministeri de l'Interior, el detingut és el principal responsable de reclutar i enviar a l'Iraq el novembre del 2014 un jove marroquí, de 26 anys, que residia amb la seva família a Sagunt. Aquest jove va cometre un atemptat terrorista suïcida que va costar la vida a 33 soldats iraquians i va causar desenes de ferits amb un camió ple d'explosius només un mes i mig després de la seva arribada al país.

En el temps que tots dos van compartir a Sagunto, la víctima dormia de manera habitual al domicili del detingut, a qui proveïa de manera incessant de contingut i propaganda a favor dels objectius d'Estat Islàmic.

Referent i "potent" instigador

Després de protagonitzar comentaris d'exaltació a la figura del terrorista mort, segons la investigació, el detingut va continuar amb la seva tasca de captació i adoctrinament a persones del seu entorn amb qui es reunia sota estrictes mesures de seguretat.

A més, actuava com a referent a internet i instigador d'un grup de persones a qui oferia la seva vivenda per portar a terme reunions en les quals visionaven material de caràcter radical, al mateix temps que els facilitava rutes d'accés als continguts més reservats de Daesh i instruccions per eliminar qualsevol rastre informàtic que representés un risc de poder ser detectats.

Amb les seves activitats d'adoctrinament, segons el Ministeri de l'Interior, l'arrestat actuava com a caixa de ressonància dels missatges i les instruccions que l'organització terrorista llança als seus integrants per difondre i aconseguir els seus objectius.

A més, "era un potent instigador capaç de crear el caldo de cultiu idoni perquè cristal·litzin de manera efectiva en la ment dels nous adeptes la idea de cometre atemptats terroristes".

Personalitat asocial

El detingut mostrava una "personalitat asocial", deduïda del seu aïllament i no integració pública que el portava a evitar tot tipus de contacte amb aquelles persones que no professen la seva religió en els mateixos termes que ell.

La seva detenció ha sigut portada a terme per agents de la Brigada Provincial d'Informació de València i la Brigada Local de Sagunt de la Policia Nacional, sota la coordinació de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional. L'operació, que continua oberta, s'ha desenvolupat sota la supervisió del Jutjat Central d'Instrucció número 1 de l'Audiència Nacional i la coordinació de la Fiscalia d'aquest tribunal.

Notícies relacionades

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Ministeri de l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista, les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 206 terroristes gihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior i un total de 251 des de principis del 2015.