POLICIA NACIONAL

La jutge Lamela envia a la presó l'excomissari Villarejo

La magistrada decreta presó incondicional també per a l'excomissari de Barajas i un soci del policia jubilat

Els tres serien responsables dels delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La jutge d'Audiència Nacional Carmen Lamela, en l'ull de l'huracà a l'haver enviat a la presó més de la meitat del Govern de Catalunya, va acordar ahir a la nit presó incondicional per al comissari jubilat José Villarejo, el seu soci Rafael Redondo i de l'actual comissari Carlos Salamanca per delictes d'organització criminal, suborn i blanqueig de capitals en el marc de l'anomenada 'Operació Tándem’.

En el cas de Salamanca, exresponsable de la comissària de l'aeroport de Barajas, que controla l'entrada d'immigrants, la jutge li atribueix indiciàriament també un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Els altres quatre investigats que han passat a disposició judicial han quedat en llibertat. La dona de Villarejo, Gema Alcalá, amb la mesura cautelar de retirada de passaport i els altres tres, un d'ells fill de Villarejo i un altre de Salamanca, sense mesures cautelars.

L''operació Catalunya'

Villarejo, conegut per la seva vinculació amb l'"operació Catalunya" destapada en l'anomenada guerra de comissaris que va protagonitzar amb el seu company Marcelino Martín-Blas, va ser detingut divendres passat i, després de passar a disposició judicial aquest diumenge, ha sigut interrogat per la jutge juntament amb la resta d'imputats.

Segons la Fiscalia Anticorrupció, els dos comissaris de policia "prevalent-se de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs, especialment sensibles per a la seguretat nacional, haurien rebut elevades sumes de diners, així com regals diversos, a canvi de la prestació de serveis especialitzats d'intel·ligència i de facilitar l'entrada il·legal de ciutadans no comunitaris en territori espanyol". Les sospites apunten al fet que el comissari de l'aeroport facilitava l'entrada a Espanya a canvi de regals i diners que després presumptament eren blanquejats per Villarejo a través del seu entramat empresarial.

Altres processos

Notícies relacionades

Villarejo està sent investigat en l'actualitat als jutjats de Plaza de Castilla per diverses causes, una d'elles la seva presumpta relació amb una gravació l'octubre de 2014 a policies i agents del CNI en el marc del cas del 'pequeño Nicolás'.

El seu nom apareix associat a altres procediments judicials oberts com el presumpte apunyalament de la doctora Elisa Pinto, pel qual s'investiga l'exconseller del Grupo Villar Mir, l'empresari Javier López Madrid.