POLÍTICS EMPRESONATS

Presons narra el dia a dia dels exconsellers

Fonts penitenciàries asseguren que els exconsellers es mostren sorpresos de la distensió al centre

junqprats

junqprats

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Com viuen el seu dia a dia a la presó els exmembres del Govern empresonats a Madrid? Segons fonts oficials penitenciàries, igual que els altres empresonats i en un ambient distès malgrat la gravetat de la seva situació.

El dia a dia a la presó de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i dels set exconsellers empresonats forma part de "la rutina habitual en el tipus de mòduls "tous" on han sigut assignats". Junqueras i els exconsellers no comparteixen cel·la amb altres presos, sinó només entre ells i per parelles.

Compten amb assistència mèdica immediata 24 hores al dia en cas de ser necessària, espais comuns per a activitats culturals, accés a biblioteca i cel·les àmplies (d'uns 12 metres quadrats, aproximadament). I se'ls permet mantenir fins a 10 comunicacions telefòniques a la setmana.

Els exmembres del Govern estan "sorpresos", segons les mateixes fonts, ja que la idea preconcebuda que tenien sobre la vida a la presó no quadra amb la realitat que estan vivint, en "un ambient distès".

Tant els mòduls de respecte com el mòdul de primaris permeten un clima tranquil i de convivència en què desenvolupar diferents activitats orientades a la millor acollida dels interns no conflictius que integren aquests espais, que s'emmarquen en una de les infraestructures penitenciàries més avançades d'Europa, insisteixen des d'institucions penitenciàries.

La jornada d'un pres en les mateixes circumstàncies que els exconsellers comença a les vuit del matí. Després de la higiene personal i l'esmorzar, comencen diferents activitats lúdiques i d'esbarjo (accés a classes de 'spinning' i altres esports al poliesportiu, biblioteca, activitats culturals, cursos d'anglès, participació en la pròpia vida i gestió del mòdul) que s'estenen fins a l'hora de dinar, a les 14 hores.

A les 16.30 es permet als interns que surtin al pati, on poden disfrutar de caminades a l'aire lliure, fer esport i comunicar-se amb la resta de presos, franja que es prolonga durant diverses hores. El sopar se serveix a les 20.00, i després els interns tornen a la seva cel·la, fins a l'endemà.

Notícies relacionades

Durant els caps de setmana, és habitual a la presó que es faciliti la visita de familiars, com ha ja ha passat en el cas dels exconsellers, i això està previst que es repeteixi diumenge.

La situació de presó preventiva, ja que no estan complint cap pena, és la que permet fer aquesta vida a la presó. Fonts penitenciàries recalquen que hi ha un jutge de vigilància penitenciària que s'encarrega de supervisar i controlar l'estada a la presó d'aquests interns.