Defensa professional

Associacions conservadores de jutges rebutgen l'existència de "presos polítics"

L'APM, l'AJFV i el Fòrum Judicial Independent defensen la independència de la seva feina i neguen que hi hagi "directrius polítiques"

zentauroepp40789536 dismissed catalan vice president oriol junqueras  arrives to171103133825

zentauroepp40789536 dismissed catalan vice president oriol junqueras arrives to171103133825 / JAVIER BARBANCHO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Associació Professional de Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV) i el Fòrum Judicial Independent han sortit en tromba a defensar la independència del poder judicial. A través d'un comunicat conjunt, aquestes organitzacions de caràcter conservador rebutgen les crítiques rebudes després de l'empresonament preventiu de l'exvicepresident Oriol Junqueras i vuit exconsellers.

"Magistrats jutges podem adoptar les mesures cautelars previstes a la llei que es considerin pertinents, sempre que concorrin els pressupostos i requisits legalment exigits. Precisament per estar en un Estat de dret, aquestes decisions, a més de susceptibles de crítica, seran impugnades pels interessats que així ho entenguin i revisades per un òrgan superior per garantir el dret a la tutela judicial efectiva i el de defensa", asseguren.

Atacs i desqualificacions

Les entitats han sortit així al pas "davant els atacs i les desqualificacions procedents de determinats sectors". En aquest sentit recorden que "Espanya es defineix com un Estat social i democràtic de dret, en què tots, ciutadans i poders públics, estem sotmesos a la Constitució i a la llei, i en què l'exercici de la funció jurisdiccional correspon en exclusiva a jutges i tribunals independents, responsables i subjectes únicament a aquella".

També recorden la seva funció: "Els jutges no fem lleis, sinó que interpretem i apliquem les aprovades per les Corts Generals, les Assemblees de les Comunitats i els organismes europeus competents, i actuem d'acord amb criteris de legalitat, no d'oportunitat o conveniència política, i menys encara al dictat d'altres poders o interessos".

Tractat fundacional de la UE

Notícies relacionades

Al seu torn afirmen que "parlar de presos polítics directrius polítiques al nostre país és desconèixer el tractat fundacional de la Unió Europea, la nostra Constitució i l'essència de la funció judicial. És desconèixer de manera interessada un fet evident".

El comunicat està firmat per Manuel Almenar Belenguer, de l'APM; Raimundo Prado Bernabeu, de l'AJFV, i Concepción Rodríguez González del Real, del Fòrum Judicial Independent.