EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Tribunal Constitucional rebutja el recurs de la Generalitat contra el 155

L'alt tribunal ha declarat la inconstitucional i la nul·litat de les lleis complementàries del referèndum il·legal

En tres sentències també anul·la la designació de la sindicatura electoral

jregue39392153 tribunal constitucional  28 03 2016 madrid170731093845

jregue39392153 tribunal constitucional 28 03 2016 madrid170731093845 / CHEMA BARROSO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional no vol perdre el temps en relació amb el procés independentista. El ple d'aquesta setmana ha rebutjat el recurs amb què la Generalitat pretenia oposar-se a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució posat en marxa pel Govern central després de la declaració unilateral d'independència. 

A més, ha dictat tres sentències per declarar inconstitucionals i la nul·litat de tres resolucions per al referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Una es refereix a la designació de la sindicatura electoral, una altra a les normes complementàries per a la consulta i la tercera es refereix a la seva convocatòria. Tot plegat ja va ser suspès cautelarment per l'alt tribunal el 7 d'octubre.

Les tres sentències es remeten als arguments que ja va exposar el Constitucional en la seva resolució del 17 d'octubre, amb què es va declarar la inconstitucionalitat de la llei del referèndum.

Notícies relacionades

L'alt tribunal ha rebutjat el recurs de la Generalitat contra el 155 per no complir amb els requisits que la llei orgànica del Tribunal Constitucional, que estableix que aquestes impugnacions es formulin a partir de la publicació al BOE de l'acte impugnat. “En el present cas -explica el tribunal- el recurs s'ha interposat no ja abans de la publicació de l'acord del ple del Senat que es pretén impugnar, sinó fins i tot abans que aquest fos aprovat per la Cambra”.

El ple rebutja com a argument a favor de l'admissió del recurs el fet que el Senat arribés finalment a aprovar i publicar l'acord impugnat preventivament, perquè “podria no haver arribat a existir, si el ple no l'hagués aprovat o l'hagués aprovat amb unes mesures diferents de les que es donen per suposades en el recurs; com efectivament ha passat en alguns punts”.