REPERCUSSIÓ AL MÓN

La crisi d'Espanya i Catalunya, pastura de comèdia a la tele dels EUA

Stephen Colbert, un dels reis del 'late night', hi va dedicar dijous cinc minuts a 'The late show'

"Res diu tant de democràcia com empresonar tots els que la gent ha elegit", va dir en una broma

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«Potser han sentit  a dir que hi ha una crisi a Espanya». Amb aquesta frase Stephen Colbert, un dels reis dels programes humorístics del 'late night' a la televisió dels EUA, va obrir dijous a la nit cinc minuts dedicats a abordar, en clau de comèdia, la situació que es viu a Espanya i Catalunya.

El clip del vídeo, penjat al canal de 'The late show' a Youtube, que té 3,2 milions de subscriptors, sumava ahir a la tarda més de 280.000 visionats. 5.000 persones l’havien destacat amb un m’agrada, i 1.000, amb un no m’agrada. I acumulava més de 1.700 comentaris, molts d’ells crítics amb com ha abordat la qüestió Colbert, un presentador de llarga trajectòria en l’humor polític, que sol dominar audiències nocturnes i que les ha vist disparar-se des de l’arribada de Trump a la presidència.

Colbert obre amb un resum de la situació utilitzant notícies de premsa; la declaració d’independència, l’empresonament de vuit exmembres del Govern, l’ordre d’arrest del líder, «que està exiliat a Bèlgica», i unes declaracions de Mariano Rajoy prometent eleccions «lliures, netes i legals per restaurar la democràcia». Llavors introdueix una de les seves primeres postil·les: «Res diu tant de democràcia com empresonar tots els que la gent ha elegit».

Colbert presenta Catalunya com un lloc amb «la seva pròpia llengua, la seva pròpia cultura i les seves pròpies lleis» (comparant-la en un acudit amb Florida), i després entra en la història. Repassa el moment en què Catalunya era part del Regne d’Aragó, el matrimoni del rei Ferran amb la reina Isabel, i ironitza: «Van enviar Colom a ensenyar als indígenes americans que ser part d’Espanya era molt divertit».

Notícies relacionades

En la recta final, Colbert llança un dard cap a la casa seva. «Escolta, Catalunya -diu-, els Estats Units no tenen desig de ficar-se en una guerra civil, si descartes l’Iraq, l'Afganistan, Síria i 'Kardashia'», una broma referida a la famosa família Kardashian. I repassa la seva pròpia història: «Sabem una o dues coses sobre com desfer-nos d’una monarquia perquè t’imposa taxes injustament per començar un nou país. Confiïn en nosaltres: necessitaran valor, determinació i moltes estúpides perruques», un altre acudit il·lustrat amb la imatge dels pares de la independència nord-americana.

El presentador s’acomiada recordant que «el repte és realment complex. Necessitaran una nova Constitució, el seu propi sistema bancari, una política fiscal...». I acaba oferint unes entrades per a Hamilton, l’exitós musical de Broadway que a ritme de hip-hop explica la història d’un dels pares fundadors dels EUA.

La crisi d'Espanya i Catalunya, pastura de comèdia a la tele dels EUA

Dan Steinberg (Invision for the Television Academy)