POLICIA NACIONAL

Detingut per ordre de l'Audiència Nacional l'excomissari José Manuel Villarejo

Acusat de suborn, blanqueig de capitals, organització criminal i delictes contra ciutadans estrangers

L'operació, de la qual s'encarregarà Carmen Lamela, ha sigut supervisada pel Jutjat Central número 6

icoy34595720 jose manuel villarejo160706165808

icoy34595720 jose manuel villarejo160706165808 / JORGE ZAPATA

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela té entre mans una altra causa que farà parlar. Investiga una organització criminal encarregada de reintroduir a Espanya i altres països europeus fons il·lícits fruit de la corrupció en els negocis per la qual s’ha detingut, entre altres, l’excomissari José Manuel Villarejo i l’excomissari de l’aeroport de Barajas (Madrid) Carlos Salamanca.

Villarejo, conegut per la seva vinculació amb l’operació Catalunya destapada en l’anomenada guerra de comissaris que va protagonitzar amb el seu company Marcelino Martín-Blas, compareixerà davant la magistrada com a imputat pels delictes d’organització criminal, suborn, blanqueig de capitals i delictes contra els drets dels ciutadans no comunitaris a Espanya.

L’operació Tàndem ha sigut coordinada per la Fiscalia Anticorrupció i portada a terme per la Unitat d’Afers Interns, amb la supervisió del Jutjat d’Instrucció número 6, que s’ha ocupat com a reforç del 3, ja que Lamela dijous interrogava el deposat Govern.

Registres

Entre els detinguts destaquen els dos comissaris i la dona de Villarejo, Gema Isabel Alcalá. S’han fet a més una desena de registres en domicilis i seus d’empreses a Madrid, Màlaga i València, com l’oficina de Villarejo a la Torre Picasso de Madrid i la seva vivenda a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte, informa Efe.

Segons Anticorrupció, els dos comissaris, «prevalent-se de les funcions pròpies dels seus respectius càrrecs, especialment sensibles per a la seguretat nacional, haurien rebut elevades sumes de diners, així com regals diversos, a canvi de la prestació de serveis especialitzats d’intel·ligència i de facilitar l’entrada il·legal de ciutadans no comunitaris en territori espanyol». Les sospites apunten que el comissari de l’aeroport facilitava l’entrada a Espanya a canvi de regals i diners que després presumptament eren blanquejats per Villarejo a través del seu entramat empresarial.

Notícies relacionades

El veterà policia, a més d’haver estat immers en la denominada guerra de comissaris, destapada arran del cas del petit Nicolás, va ser imputat en la causa oberta pel pen drive d’origen dubtós introduït en el cas Pujol.

També es va veure involucrat en les denúncies mútues entre l’empresari Javier López Madrid i la doctora Elisa Pinto, que va identificar el comissari com la persona que la va apunyalar el gener del 2014. El Ministeri de l’Interior va arribar a indagar en el seu entramat empresarial, encara que no hi va haver conseqüències per a ell.