Barcelona exigeix la posada en llibertat del "Govern legítim"

L'ajuntament celebra un ple per l'empresonament dels "presos polítics"

El PSC es desmarca de la declaració acordada per BC, el PDECat i la CUP

zentauroepp40799898 barcelona 03 11 2017  barcelona   ple extraordinari ajuntame171103100853

zentauroepp40799898 barcelona 03 11 2017 barcelona ple extraordinari ajuntame171103100853 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

El plenari municipal de Barcelona ha celebrat aquest divendres un ple extraordinari per condemnar l'empresonament de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i set exconsellers, demanar la seva llibertat i sol·licitar una mediació de la UE, entre altres aspectes abordats de manera especialment emotiva pel ple pel fet que l'exregidor del PDECat Joaquim Forn figura entre els empresonats.

Lluint a la façana del consistori la pancarta que va ser col·locada dijous a la tarda: “Llibertat presos polítics”, el ple ha celebrat una sessió succinta en què s'han deixat en segon terme les diferències entre grups, si bé la tensió entre alguns d'ells és evident.

“Fets sense precedents”

L'alcaldessa, Ada Colau, ha obert el ple qualificant de “fets sense precedents en democràcia” l'entrada a la presó dels membres del Govern destituït per l'Executiu central. El ple comptava amb una única resolució, una declaració institucional que en un preàmbul rebutja l'existència de presos polítics: “No té cabuda a la Unió Europea”.

La declaració rebutja “l'escalada repressiva dels últims mesos” i exigeix la posada en llibertat de “tots els presos polítics que ho són malgrat haver actuat sempre pacíficament i democràticament, d'acord amb el mandat sorgit de les urnes”. També mostra el suport municipal al “Govern legítim encapçalat pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras” i el suport a la Mesa del Parlament i a la Cambra catalana.

El text demana el final de “la judicialització de la política catalana” i condemna “l'arbitrarietat i l'ús partidista amb què s'estan aplicant les lleis, pervertint la separació de poders”. La declaració acaba instant la UE i la resta d'institucions internacionals a exercir una mediació política i reclamant que es posi fi a l'aplicació per part del Govern central de l'article 155.

El pacte amb el PSC

La declaració institucional ha sigut acordada pels grups de Barcelona en Comú, el grup Demòcrata, ERC, la CUP i el regidor no adscrit, Gerard Ardanuy. El PSC no l'ha subscrit i el seu cap de files, Jaume Collboni, ho ha justificat per l'existència al text “d'expressions i tesis” que no pot compartir. Sobre el ple extraordinari planava la sensació que cada dia li costarà més a Colau mantenir el seu pacte de govern amb els socialistes. La regidora de la CUP Maria Rovira ha instat l'alcaldessa a posar fi a aquest pacte.

Notícies relacionades

La resta ha preferit no entrar en la qüestió, o no tan literalment. Xavier Trias ha recordat especialment Forn i ha denunciat que els empresonaments són “per raons polítiques”. També ha demanat a Colau que enviï la declaració institucional a institucions estrangeres. El republicà Alfred Bosch sí que ha demanat al PSC que “actuï contra els abusos” i ha advertit que l'equidistància ja no és possible.

“És un dia tràgic per a la democràcia i per a Catalunya”, ha afirmat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que ha considerat que l'actuació del Govern central és un atac a les llibertats de tots els espanyols. Pel PP, Alberto Fernández Díaz ha criticat que els impulsors de la declaració “ataquin la conseqüència i ignorin la causa” del que ha passat. “¿Què es pensaven? ¿Que això era un joc?”, ha dit la presidenta de Ciutadans al consistori, Carina Mejías.