EXTREMA DRETA

Ultres encoratjats

Grupuscles d'extrema dreta es despleguen per Barcelona aprofitant manifestacions contra la independència

jregue40307990 barcelona 27 09 2017 manifestaci n una decena de ultras se h171102180311

jregue40307990 barcelona 27 09 2017 manifestaci n una decena de ultras se h171102180311

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

La ultradreta va desplegar les seves insígnies als carrers de Barcelona el mes passat aprofitant-se de les manifestacions a favor de la unitat d’Espanya. Aquestes convocatòries van ser secundades per organitzacions d’extrema dreta com Vox, Hogar Social, Democracia Nacional, Plataforma per Catalunya, España 2000, Som Identitaris o Somatemps, alguns dels membres de les quals han desfilat pels carrers incitant baralles i agressions.

Com a organitzadora d’aquestes marxes, Societat Civil Catalana es va cuidar de desposseir-se d’aquests grupuscles, recordant en totes les seves convocatòries que es desvinculen de les «entitats i símbols que no representen el marc constitucional i els valors democràtics», però les seves tres principals manifestacions, celebrades el 8, el 12 i el 29 d’octubre, van registrar escenes de violència abans i després dels actes en si, on el civisme va ser predominant. L’última es va saldar amb 12 incidents i 10 agredits, entre els quals hi va haver un taxista que va acabar amb la cara tallada quan un individu va llançar una llauna que va esclatar al vidre del seu vehicle; dos turistes sud-americans que van ser colpejats; una treballadora dels Ferrocarrils agredida, així com diversos periodistes, fotògrafs i venedors ambulants, a més de l’assalt a un supermercat al carrer d’Escudellers. Un grup de radicals fins i tot es van acostar a la plaça Sant Jaume per enfrontar-se amb els Mossos d’Esquadra.

Cops de cadira al Zurich

La violència urbana viscuda a València durant la manifestació de l’esquerra nacionalista pel 9 d’Octubre, avivada per la falta d’intervenció policial que va propiciar tres hores d’alta tensió, va augmentar els ànims perquè el 12 d’Octubre a Barcelona no estigués exempt de cops i amenaces. I no només pels que la proclamen concentrats anualment a Montjuïc. A la convocatòria de plaça de Catalunya, seguidors de Yomus, Frente Atlético i Hooligans Vallés es van embolicar en una batalla campal a la terrassa del cafè Zurich. 

Un altre punt emblemàtic que dona sortida a protestes ultres és la plaça d’Artós, on habitualment es projecten partits de la selecció espanyola. Des d’allà va començar la marxa del 27 d’octubre contra la proclamació de la independència, en què un grup es va dirigir a la seu de Catalunya Ràdio i va trencar vidres i va bloquejar la sortida de l’emissora. Durant la seva desfilada fins al centre de la ciutat per anar a la prefectura de policia de la Via Laietana, diversos ultres van apallissar dos joves i el treballador d’un bar, que va rebre un cop de puny al sortir del local clamant «Llibertat».

Notícies relacionades

Les últimes convocatòries ultres van tenir lloc dimarts quan tornaven de Brussel·les els consellers cessats Joaquim Forn i Dolors Bassa. A l’aeroport del Prat, una desena de joves van increpar Forn amb crits d’«A la presó», «A Soto del Real», amb banderes espanyoles i un megàfon que emetia Y viva España, de Manolo Escobar. L’acció va generar un tumult de càmeres i de crits, fins que els Mossos els van facilitar la sortida de l’aeroport.

L’endemà, un altre grup es va reunir a l’estació de Sants per respondre a la convocatòria que havia difós l’ANC per acomiadar els membres de la Mesa Anna Simó i Joan Josep Nuet, abans de viatjar a Madrid per declarar davant el Tribunal Suprem. A l’arribar a Atocha, també van ser rebuts amb un escrache a crits de «Colpistes» per neonazis d’Hogar Social Madrid, que els van increpar fins a l’arribada al vehicle que els va traslladar al seu hotel.