MEMÒRIA HISTÒRICA

Un jutge condiciona la suspensió del canvi de carrers franquistes a Madrid a un dipòsit

El magistrat reclama a la Fundación Francisco Franco 60.000 euros com a garantia

 

  / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / EP

El Jutjat Contenciós Administratiu número 23 de Madrid ha condicionat la suspensió cautelar de l'acord del 4 de maig del 2017 de la Junta de Govern de la ciutat de Madrid pel qual es canvien alguns carrers o places amb noms franquistes a un dipòsit de 60.000 euros com a garantia per part de la Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF), que havia sol·licitat aquesta suspensió.

La Fundación Nacional Francisco Franco va recórrer l'acord el 7 de juliol del 2017 justificant que era "il·legal", per no tenir empara en la llei de memòria històrica "de marcat contingut ideologitzant que s'estava aplicant de forma sectària i revengista per moltes administracions per negar fets històrics o canviar el curs de la història".

També entenien que "s'enaltia" els participants en les repressions del Front Popular i que suposava, si es portava a terme el canvi de nom dels 52 carrers, vies i places proposat per l'equip de govern de Manuela Carmena, "un fortíssim impacte econòmic per als ciutadans madrilenys, superior als 55 milions d'euros".

En aquest punt, assenyalaven que d'aquests milions 6 "són cost directe a les arques públiques de l'Ajuntament de Madrid que pretenen destinar-se no a fins públics i d'interès general sinó privatius del sector ideològic que governa l'Ajuntament de Madrid, malversant fons públics".

La FNFF indicava en el recurs que el canvi de la retolació dels carrers de Madrid acordat per l'Ajuntament de Madrid no té empara en l'article 15 de la llei de memòria històrica "i és evident que després de 78 anys de la guerra civil, 42 anys de la mort de Franco i 37 anys del canvi de carrers propiciat per l'alcalde Tierno Galván, no hi ha raons d'urgència".

Així mateix, entenen que tampoc hi ha raons "d'interès general que obliguin a la immediata execució de l'acord impugnat, ja que res impedeix, perquè no afecta els interessos generals -sí només interessos partidistes-, esperar a un pronunciament del Jutjat al dictar sentència, i evitar així un malbaratament que afecta les arques públiques, malversant fons públics i perjudicant l'economia directa dels ciutadans de Madrid", assenyalen en un comunicat.

La resolució, datada el 24 d'octubre, acorda la suspensió de l'acord de la Junta de Govern però la condiciona "a la prestació de garantia suficient en dret per cobrir la quantitat de 60.000 euros en què es fixa la caució per operar la suspensió".

Notícies relacionades

Per una altra banda, s'imposen les costes a l'Administració demandada (Ajuntament de Madrid), que es fixen en 150 euros "per tots els conceptes i es condicionen igualment a la prestació de la garantia".

Per la Fundación, és una condició "totalment desproporcionada" ja que es tracta d'una exigència a una "entitat sense ànim de lucre".