EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont i quatre exconsellers plantaran l'Audiència Nacional

L'expresident, Borràs, Comín, Ponsatí i Serret demanaran declarar des de Bèlgica

Puigdemont i quatre exconsellers plantaran l'Audiència Nacional

YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

Carles Puigdemont, president cessat de la Generalitat, i els quatre exconsellers que segueixen amb ell a Bèlgica han anunciat en un comunicat que no aniran aquest dijous a l'Audiència Nacional per declarar per la seva imputació en els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Segons ha dit hores abans l'advocat de l'expresident a Bèlgica, Paul Bekaert, la seva intenció és sol·licitar que puguin declarar des d'aquest país. "No anirà a Espanya perquè no tindria un judici just", ha explicat el lletrat a la cadena holandesa NOS. Es tracta, a més de Puigdemont, de Meritxell Borràs (Governació), Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament) i Meritxell Serret (Agricultura).

Autodenominats com "el  Govern legítim de la Generalitat de Catalunya", Puigdemont i els exconsellers afirmen a la nota que aquestes citacions judicials s'emmarquen en un "judici polític efectuat al dictat de l'Estat espanyol" i que només busca "castigar idees". Neguen que al quedar-se a Brussel·les pretenen "eludir a la justícia" i adverteixen que respondran a les citacions "d'acord amb els mecanismes que ja estan previstos a la UE en aquesta circumstàncies". "Assumim les penes de presó que ens esperen com una denúncia de la situació que viu la democràcia espanyola i com un crit a favor de la llibertat del nostre poble", conclouen.

Fonts diplomàtiques i pròximes a l'expresident han confirmat a EFE que Puigdemont està actualment a Brussel·les. "Prefereix observar i esperar", ha afirmat l'advocat Bekaert. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat a declarar en qualitat d'investigats Puigdemont i els 13 consellers del seu Govern per als pròxims dijous i divendres, 2 i 3 de novembre, a les 09.00 hores del matí, per fixar les mesures cautelars pertinents contra ells.

Bekaert ha explicat aquest dimarts que centrarà l'estratègia de defensa de l'expresident a impugnar qualsevol hipotètica petició d'extradició per a la seva entrega a Espanya que es pugui impulsar des del Govern de Mariano Rajoy.

 / REUTERS / ERIC VIDAL / L'advocat belga de Carles Puigdemont, Paul Bekaert.

Asil

"Hem decidit no presentar la sol·licitud d'asil, sinó impugnar qualsevol extradició davant el tribunal", ha subratllat Bekaert en declaracions a 'The World Today' de la cadena de televisió flamenca VRT , recollides per Europa Press.

En aquest sentit, ha reiterat l'anunci realitzat pel mateix Puigdemont en roda de premsa a Brussel·les que en principi no preveu realitzar una petició d'asil polític a Bèlgica, encara que ha recordat que una sol·licitud d'aquest tipus es pot aplicar en qualsevol moment.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, ha indicat que això "és un capítol completament diferent de l'extradició". "També es pot impugnar l'extradició sense haver sol·licitat asil", ha incidit Bekaert sobre la possibilitat que el Govern reclami a les autoritats belgues l'entrega de Puigdemont a Espanya.

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat a declarar en qualitat d'investigats Puigdemont i els 13 consellers del seu Govern per als pròxims 2 i 3 de novembre a les nou del matí per fixar les mesures cautelars pertinents contra ells.