EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

El Govern central celebra que Puigdemont assumeixi la legalitat del 21-D

Enric Millo respon a l'expresident que l'Executiu òbviament "acatarà" el dictat de les urnes

rjulve40366437 el delegat del govern espanyol a catalunya  enric millo  dur171031184307

rjulve40366437 el delegat del govern espanyol a catalunya enric millo dur171031184307 / JULIA PEREZ

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El Govern central es va prendre el seu temps per respondre a les paraules de Carles Puigdemont a Brussel·les. I al final no ho va fer directament, sinó per persona interposada en la figura del delegat de l’Executiu a Catalunya, Enric Millo. En la roda de premsa en què aquest va informar dels acords del Consell de Ministres de mitja tarda, centrats en les eleccions del 21-D, Millo va explicar que el Govern celebrava el reconeixement explícit que Puigdemont havia fet de l’existència de les eleccions autonòmiques, és a dir, el retorn de l’expresident a la legalitat vigent.

Millo no va fer especial llenya  de Puigdemont. Sí que va apuntar que era «xocant» que dins del «serial de declaracions insòlites» que està protagonitzant sigui ell qui «s’atreveixi a preguntar si els altres acceptaran els resultats del 21-D». «És una pregunta que es respon per si mateixa», va sentenciar el delegat.

També va indicar que no «farà falta escrutar els programes electorals» perquè la competència d’idees és lliure sempre que la seva «concreció s’ajusti a la legalitat vigent». Dit d’una altra manera, es pot ser independentista, però l’única manera de portar a terme el programa és via reforma de la Constitució.

Garanties judicials

illo no va comentar res sobre les «garanties» judicials que ha exigit Puigdemont per tornar a Espanya. «Crec que és una norma bàsica per a tots els ciutadans respectar els processos judicials. Confio que com qualsevol altre ciutadà ningú se situarà per sobre de la llei i col·laborarà quan se li requereixi amb la justícia», va assenyalar.

El primer ministre de Bèlgica, el país amfitrió per sorpresa de Puigdemont, va assenyalar que el president cessat gaudeix dels «mateixos drets i deures que corresponen a tots els ciutadans europeus, ni més ni menys». Charles Michel, que va tenir poc després de l’1-O una picabaralla amb el Govern espanyol per les seves crítiques a la intervenció policial, va matisar que «Puigdemont no és a Bèlgica per invitació» del seu Executiu. «Ha vingut a Brussel·les perquè és la capital d’Europa. Serà tractat com qualsevol altre ciutadà», va sentenciar.

Riquesa lèxica d'Hernando

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va desplegar el ric patrimoni cultural espanyol per dedicar un reguitzell d’epítets a l’estada belga de Puigdemont. Un viatge «peripatètic» del president cessat i dels seus companys a qui Hernando va comminar a «deixar de fer el poca-solta (el botarate)» perquè tot està resultant ser una «òpera bufa».

Ja en l’àmbit polític català, el PSC va reclamar al polític gironí que aparqui «el victimisme». Segons la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, la intervenció brussel·lesa de Puigdemont va estar plena d’«incongruències i falsedats» i suposen «un insult a la intel·ligència dels catalans». «Molts dels que són independentistes no entenen com el primer que abandona el vaixell és el responsable d’haver-nos portat fins aquí», va sostenir.

Notícies relacionades

La portaveu de Catalunya en Comú, Elisenda Alamany, per la seva part, va reclamar a l’expresident de la Generalitat transparència i que aclareixi la situació amb «missatges clars» sobre «cap on s’encamina Catalunya» abans d’arribar a les eleccions del 21-D.