La Guàrdia Civil busca dades de l'1-O en 'e-mails' de Trapero

L'institut armat es persona a la seu central dels Mossos i en set comissaries més

zentauroepp40601370 graf2226  lleida  19 10 2017   dos agentes de la guardia civ171031094049

zentauroepp40601370 graf2226 lleida 19 10 2017 dos agentes de la guardia civ171031094049 / Adria Ropero

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÁNCHEZ / J. G. ALABAT / BARCELONA

La Guàrdia Civil es va personar ahir en set comissaries dels Mossos d’Esquadra i a la seva seu central d’Ègara, a Sabadell, a la recerca de gravacions de les comunicacions per ràdio internes sobre les intervencions que els agents de la policia autonòmica van fer durant el dispositiu desplegat per al referèndum unilateral de l’1 d’octubre. Fonts policials asseguren que s’estan rastrejant els correus electrònics del fins fa poc major del cos, Josep Lluís Trapero.

Membres de l’institut armat de paisà es van desplaçar a les comissaries de Girona, Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Granollers, Tortosa i la Seu d’Urgell, com també a la de la plaça d’Espanya a Barcelona i a la seu central de Sabadell. A la primera dependència hi van entrar cinc agents de paisà i els acompanyava el comissari dels Mossos Josep Milán. Amb la còpia de les comunicacions internes es pretén aclarir les ordres que es van donar per emissora.

L’operació forma part de la investigació que porta a terme la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, al voltant de la suposada inacció de la policia de la Generalitat durant el referèndum i el setge que va patir la comitiva judicial que el 20 de setembre va registrar la Conselleria d’Economia. En aquest procés estan sent investigats per sedició l’exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero; el president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i el màxim responable d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, aquests dos últims a la presó. Quinze jutjats més de tot Catalunya han obert diligències per la presumpta inacció dels Mossos d’Esquadra a l’hora de complir el manament judicial d’impedir el referèndum unilateral.

Notícies relacionades

El 19 d’octubre passat, la Guàrdia Civil ja es va personar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Lleida. Els agents van confiscar les comunicacions internes mantingudes per policies i els seus comandaments i diversa documentació. D’algunes d’aquestes converses es desprèn que els Mossos van estar controlant els moviments de la Guàrdia Civil durant l’1-O. A la comissaria de Lleida també van confiscar els telèfons mòbils de dos responsables de l’operatiu i d’un agent. L’endemà, membres de l’institut armat van anar al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat per obtenir correus electrònics d’un comandament dels Mossos de Lleida.

Amb la macrooperació d’aquest dimarts en dependències dels Mossos d’Esquadra (la majoria són com sales de comandament regionals), la Guàrdia Civil ja té al seu poder totes les comunicacions internes que la policia autonòmica va fer el dia del referèndum i podrà concretar si es va incomplir l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’impedir la votació.