BARÒMETRE DEL CENTRE D'ESTUDIS D'OPINIÓ

Enquesta CEO: L'independentisme guanyaria les eleccions en escons però no en vots

El 'sí' a la secessió es dispara després de l'1-O, la DUI i el 155, i avantatja el 'no' en cinc punts

Sondeig del CEO

Sondeig del CEO
barometro-ceo

/

1
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Tot i la declaració unilateral d'independència (DUI), la destitució de tot el Govern i unes eleccions imposades des de Madrid, el secessionisme tornaria a guanyar els comicis autonòmics en escons però els tornaria a perdre en vots. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Junts pel Sí i la CUP sumarien entre 68 i 72 escons, i revalidarien doncs la majoria absoluta, però en sufragis es quedarien en el 45,9%, dos punts menys que en les eleccions del 2015.

El sondeig es va fer a partir de 1.500 entrevistes del 16 al 29 d'octubre, i recull per tant els efectes tant de la DUI com de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del Govern de Mariano Rajoy, convocatòria electoral inclosa. En aquest context, i sota la premissa ara mateix fràgil que el PDECat i ERC reeditessin l'aliança Junts pel Sí, aquesta coalició obtindria el 39,7% dels vots i 60-63 diputats (ara en té 62). La CUP passaria de 10 a 8-9 escons, amb el 6,2% de les paperetes.

Ciutadans conservaria la segona posició fins i tot amb un lleu creixement: 25-26 parlamentaris (avui en té 25). El PSC també milloraria els seus resultats al passar de 16 a 17-19 representants, i Catalunya Sí que es Pot -coalició que no repetirà i que no conté els comuns- pujaria d'11 a 12-14 diputats. El PPC conservaria els seus 11 escons actuals o en podria perdre un.

Notícies relacionades

L'estudi estima que la participació en unes eleccions seria ara del 75%, percentatge lleument inferior al que es va registrar en els últims comicis, els del 27-S del 2015.

El 'sí' a la independència es dispara

Contrastant amb aquest estancament secessionista a les urnes, el 'sí' a la independència s'ha disparat després dels esdeveniments de l'octubre: l'1-O, la DUI, el 155 i les eleccions exprés. Segons el CEO, el 48,7% dels catalans volen que Catalunya sigui un Estat independent, 7,6 punts més que al juny. El 'no' ha perdut empenta i se situa en el 43,6%, 5,8 punts menys. Si en el baròmetre anterior el 'no' s'imposava al 'sí' per 8,3 punts, ara és el 'sí' el que avantatja el 'no' per 5,1 punts.