SONDEIG

Enquesta CEO: El 'sí' a la independència puja fins al 48,7% després de l'1-O i la DUI

La xifra de partidaris de la secessió arriba al seu rècord, segons l'últim baròmetre de la Generalitat

estado independientecat

estado independientecat

1
Es llegeix en minuts
Rafa Julve

El 'sí' a la independència ha crescut més de set punts des del mes de juny passat i arriba al 48,7% de catalans, segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). És la xifra més alta des que aquest organisme de la Generalitat va començar a preguntar per aquesta qüestió, el desembre del 2014. Els contraris a la secessió, en canvi, han baixat gairebé sis punts respecte de l'anterior sondeig, elaborat al juny, i es queden en el 43,6%.

El treball de camp d'aquest baròmetre del CEO es va portar a terme a partir de 1.500 entrevistes del 16 al 29 d'octubre, és a dir, després del referèndum unilateral de l'1-O, l'aturada de país, la detenció de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i durant la declaració unilateral d'independència i la convocatòria d'eleccions autonòmiques per part de Mariano Rajoy en virtut de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Aquest notable increment del secessionisme i l'enfonsament dels contraris a la ruptura amb Espanya contrasten a la vegada amb una altra part del sondeig en què indica que JxSí i la CUP mantindrien la majoria absoluta i obtindrien els mateixos escons que en l'actualitat o fins i tot podrien perdre'n quatre.I tampoc guanyarien en vots.

Notícies relacionades

Una possible explicació d'aquesta contradicció entre una part de l'enquesta i l'altra es pot trobar en el fet que, segons el CEO, el 30,4% dels votants de Catalunya Sí que es Pot volen que Catalunya sigui un estat independent (al juny eren el 25,3%), una opinió que també ha pujat entre l'electorat de la CUP, que ha passat del 88,5% al 93,3%. Paradoxa total, també hi ha hagut un increment del secessionisme en el PPC, del 5,1% al 8,3%. En canvi, en contra d'aquest argument cal apuntar que el creixement per un flanc el resta per un altre que al juny hi havia un 9,4% de votants del PSC favorables a la secessió i ara són el 8,5%, i que a Ciutadans eren el 6,5% i ara es queden en l'1,2%.

Estat independent, estat federal, autonomia...

CEO

Una altra pregunta afegeix més salsa a la discordança: davant l'enunciat "Creu que Catalunya hauria de ser...", el 40,2% dels enquestats responen "un estat independent", cosa que representa un augment de 5,5 punts des del juny. No obstant, la suma de les altres tres respostes possibles, una regió d'Espanya (4,6%), una comunitat autònoma (27,8%) i un estat dins d'una Espanya federal (21,9%) segueix sent superior, del 54,3% en total, encara que això són 3,2 punts menys que fa quatre mesos.