EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Puigdemont i cinc exconsellers preveuen demanar asil polític a Bèlgica

L'expresident ha viatjat a Brussel·les amb Borràs, Comín, Forn, Bassa i Serret

L'excap del Govern està sent assessorat per l'advocat d'ETA a Bèlgica

zentauroepp40745549 barcelona 27 10 2017  pol tica   retrato de carles puigdemon171030105520

zentauroepp40745549 barcelona 27 10 2017 pol tica retrato de carles puigdemon171030105520

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau / Silvia Martínez

La (pen)última temporada del serial del procés ha adoptat en les últimes 48 hores aires a mig camí entre el melodrama i el vodevil. Entre diumenge i avui dilluns, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i cinc dels seus exconsellers s'han desplaçat en cotxe fins a l'aeroport de Marsella, on han pres un vol amb destí a Brussel·les. Res d'això seria ressenyable si no fos perquè cap font oficial ha confirmat en les últimes hores quines són les intencions dels sis exmembres del Govern a la capital comunitària, cosa que suposadament aclariran aquest dimarts en una compareixença pública des de no se sap exactament on. I perquè l'expresident està sent assessorat per l'advocat d'ETA a Bèlgica, Paul Beckaert, segons ell mateix ha confirmat.

Algunes fonts han assegurat que tenen previst sol·licitar asil polític, però aquest extrem no li consta ni al Govern espanyol ni a les autoritats belgues. Un episodi que es fa més intrigant si es pot a l'haver-se produït el dia que el fiscal de l'Estat ha posat en marxa la maquinària per investigar tot el recentment deposat Executiu català per rebel·lió, sedició i malversació, tres delictes que poden desembocar amb penes de presó. De cara a aquesta querella múltiple i a les possibles mesures cautelars, el gest de Puigdemont i els seus exconsellers els pot perjudicar molt seriosament a l'hora de valorar el risc de fuga, una de les circumstàncies que justifiquen la presó preventiva incondicional.

En un lloc "tranquil"

Puigdemont es troba en un "tranquil" de Bèlgica, segons fonts coneixedores, i amb ell estan dos exconsellers del PDECat, Joaquim Forn (Interior) i Meritxell Borràs (Governació), i tres d'ERC, Dolors Bassa (Treball), Toni Comín (Salut) i Meritxell Serret (Agricultura). Molt pocs sabien del viatge, com ho demostra el fet que, a l'inici de la reunió de l'executiva del PDECat, la coordinadora del partit, Marta Pascal, hagi anunciat que l'expresident "arribaria més tard", segons explicava un dirigent present a la reunió, informa Fidel Masreal.

Però Puigdemont no ha arribat, per a més desconcert de la seva pròpia formació, on el sector moderat tem que la imatge de "fugida" que està donant només serveixi per alimentar l'ala més radical de l'independentisme, en hores baixes des del cop d'efecte de Mariano Rajoy amb la seva convocatòria electoral exprés. El cert és que, segons fonts del PDECat, el diputat al Congrés Jordi Xuclà va deixar caure dies enrere en una reunió interna del partit que el Govern estava valorant la possibilitat d'exiliar-se. Aquesta opció ha sigut aclamada ja per algun diputat de Junts pel Sí, com Lluís Llach, i per la CUP, però contrastaria en gran manera amb la decisió d'ERC i el PDECat de concórrer a les eleccions del 21-D malgrat haver sigut imposades des de Madrid.

Sol·licitud complexa

El ja exdelegat de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, podria haver organitzat el desplaçament de Puigdemont malgrat que l'exambajador del Govern ha acatat el seu cessament en una carta que ha publicat aquest dilluns. Altafaj, contactat per aquest diari, no ha confirmat la informació i ha afegit que ell no està acompanyant Puigdemont a Bèlgica. L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha explicat que es va reunir amb Puigdemont diumenge, però que ignora què pot haver anat a fer a Brussel·les, informa Jesús G. Albalat.

Notícies relacionades

Un portaveu del Govern espanyol ha aclarit que "en aquest moment" no existeix cap tipus de restricció a la llibertat de moviments de Puigdemont i els seus exconsellers. Si l'Executiu impedís la seva llibertat sense ordre judicial, estaria incorrent en un "delicte de detenció il·legal", recorda aquesta font. "La seva situació en aquest moment està fora del nostre àmbit d'actuació", conclou. Fonts del Ministeri d'Interior han assegurat que no els "preocupa" aquest viatge de Puigdemont, perquè el que els interessava més aquest dilluns és que no anés al Palau de la Generalitat, informa Pilar Santos.

Tant el Govern belga com els independentistes flamencs s'han desmarcat del viatge de Puigdemont i els consellers, que es produeix també un dia després que el secretari d'immigració de l'Executiu belga es mostrés obert a oferir asil a Puigdemont, proposta per la qual va ser desautoritzat pel primer ministre del paísCharles Michel.