21-D: estudiants entre urnes

Ni el ministeri ni Ensenyament han comunicat a les escoles què hauran de fer amb els estudiants el 21-D, quan encara hi ha classes

Professors i pares sospiten que les eleccions acabaran per avançar dos dies la data de l'inici de les vacances

zentauroepp34464326 colegio electoral171030215954

zentauroepp34464326 colegio electoral171030215954 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez

Fa 28 anys que una cita electoral no coincideix a Espanya en dia laborable. L’última va ser el 15 de juny del 1989, un dijous en què els espanyols van ser cridats a escollir els seus representants al Parlament Europeu. Des d’aleshores, tots els comicis s’han celebrat sempre en jornades festives, incloses les autonòmiques catalanes del 2006, que Pasqual Maragall va convocar per al dimecres 1 de novembre, festivitat de Tots Sants i, per tant, dia no laborable.

El pròxim 21 de desembre tornarà a ser dijous, com fa 28 anys. I les escoles, moltes d’elles transformades aquell dia en col·legis electorals, ja ho han fet notar, i amb preocupació. Les vacances de Nadal, recorden els responsables dels centres educatius, no comencen fins dissabte següent, el dia 23, segons preveu el calendari publicat per la Conselleria d’Ensenyament el juny passat. 

Amb les coses així, els estudiants (potser també algun festival de Nadal) hauran de compartir espai amb les meses electorals i paperetes, i amb els ciutadans que s’acostin a votar.

Col·legis i instituts estan a l’espera de rebre instruccions sobre què han de fer aquell dia amb els seus alumnes. ¿Hi haurà classes amb normalitat? ¿S’hauran de reservar espais (gimnasos, menjadors, vestíbuls) per instal·lar-hi les urnes? Ni la Conselleria d’Ensenyament, ni el Ministeri d’Educació sabien dir ahir quin serà el protocol que se seguirà. 

Els adults amb dret a vot saben que, per llei, els corresponen quatre hores lliures en la seva jornada laboral per anar a votar, però ¿com hauran d’organitzar-se els mestres que no votin al mateix col·legi en què treballen? La comunitat educativa ha començat a fer-se preguntes.

Notícies relacionades

El principal temor dels pares és que les eleccions del 21-D acabin per avançar dos dies la data de l’inici de les vacances, amb els problemes que per a algunes famílies això suposa en termes de conciliació. Si envien els nens a casa aquell dijous perquè hi ha eleccions, ¿tornaran una altra vegada a classe el divendres, que és a més l’últim dia de col·legi?, es pregunten. Alguns ja estan mostrant la seva inquietud a través de les xarxes socials.

En tot cas, els docents esperen que les juntes electorals s’anticipin a la situació i adoptin les mesures oportunes per minimitzar, en la mesura que sigui possible, la presència de les meses electorals en escoles i instituts amb tot el seu alumnat dins. Fonts del Ministeri d’Educació, que ha assumit la titularitat dels centres educatius públics fins que es formi un nou govern a Catalunya, han reconegut aquest dilluns que la qüestió encara no ha sigut tractada.