ENTREVISTA A L'EXPRESIDENT

Montilla: "Puigdemont va preferir que les eleccions les convoqués Rajoy"

L'expresident assegura que la DUI "dona arguments als que volen limitar l'autogovern"

Entrevista a José Montilla / VÍDEO: CAMILA TOVAR TRUJILLO / FOTO: CARLOS MONTAÑÉS

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

Ha guardat silenci aquestes últimes setmanes però ha sigut un actor clau per intentar frenar la DUI i llimar els efectes de l’aplicació del 155. L’expresident de la Generalitat José Montilla, ara senador, ha tornat als focus mediàtics sobrepassat per la situació política, però convençut de la necessitat de construir ponts de diàleg i negociació.

Per vostè, ¿s’ha proclamat la independència de Catalunya?

Els diputats que la van avalar diuen que sí. El que passa és que ni estaven legitimats per fer-ho ni legalment podien. El que van fer en el ple és donar arguments a aquells que volen en el fons limitar l’autogovern de Catalunya. Continuen retroalimentant el nacionalisme espanyol i l’independentisme, mirant de ferho sempre amb astúcies que no provoquen hilaritat si no és perquè la situació en què està el país és dramàtica.

¿Va intensificar els seus contactes amb Puigdemont i Sáenz de Santamaría per frenar la DUI?

Això és aigua passada, el resultat ja es coneix. Vam fer el que vam poder. La veritat, vam fracassar. 

¿Va intentar que el president convoqués eleccions a canvi de suspendre l’aplicació del 155?

Aquest era un dels aspectes més destacats de la negociació. Jo era partidari d’unes eleccions que poguessin evitar tant la DUI com el 155. Però el president de la Generalitat no va voler fer el que estava a les seves mans, convocar eleccions, va preferir que ho fes Mariano Rajoy. No sé si fent càlculs electorals, espero que no.

¿Quin paper hauria de jugar el PSC en els comicis anunciats el 21-D?

El de donar solucions i no aportar problemes. Mirar de reconstruir allò que altres francament han destruït: l’autogovern que serà necessari després de la intervenció del 155, l’economia, i, naturalment, també la cohesió social, la fraternitat entre catalans i entre ells i la resta d’Espanya. 

¿Contempla una candidatura única amb Ciutadans i PP com a aliats?

No. Podem tenir coincidències amb els partits denominats constitucionalistes, però defensem coses diferents. El que es tracta és de veure si hi ha un denominador comú entre tots tres després d’haver parlat els ciutadans a les urnes.

Vostè va abandonar el Senat a l’hora de la votació. ¿Quina és la seva posició sobre l’aplicació del 155?

Quan hi ha l’amenaça d’una DUI, que va contra la Constitució i l’Estatut, que no és legal ni legítima, és obvi que l’Estat utilitzi els mecanismes que té. No es podia quedar amb els braços plegats. Dit això, s’haurien d’haver esgotat els esforços en la negociació i en el diàleg. I no he vist prou predisposició de cap de les dues partes. 

Va agafar protagonisme el seu passat com a president de la Generalitat...

Això m’impedia votar sí, encara que hi havia més raons. I votar no suposava alinear-se amb aquells que es van situar fora de la legalitat i la legitimitat democràtica. Ho tenia clar. Una manera d’expressar la meva opinió era absentar-me i donar la cara. 

En el seu discurs va dir que el Govern central «no ha estat a l’altura».

Ha sigut insensible durant anys a les demandes raonables de Catalunya que tenen a veure amb el finançament, les infraestructures, el respecte a les competències... 

¿I com ha jugat el Govern català?

Han promès una independència sense costos, indolora, que és gairebé el paradís a la Terra. Han enganyat la gent i crec que han d’explicar-los per què. No em puc creure que prometessin que arribaria la independència amb un 48% dels vots, que Europa ens reconeixeria, que els bancs no marxarien, sinó que vindrien més, que això no afectaria l’ocupació i a la convivència. 

Notícies relacionades

¿Què opina sobre el cessament del president i els seus consellers? 

Em sap molt greu. És una mesura que es pot considerar discutible però és legal mentre un tribunal no digui el contrari. El problema és la falta de responsabilitat dels que sabien que això passaria i podien haver-ho evitat. Era tan fàcil convocar eleccions… Les hauríem tingut un dia abans, el 20 de desembre, convocades per Puigdemont. I ara la diferència és que les tindrem el 21, convocades per Rajoy, i amb la Generalitat intervinguda. ¡Quin gran error! El que tenim entre mans és un problema polític, no un problema judicial. Aquest és un dels retrets que li faig al PP: que s’escudi en jutges i fiscals.