EL DESAFIAMENT INDEPENDENTISTA

Rajoy pren el control dels Mossos d'Esquadra

El Govern espanyol cessa el conseller Joaquim Forn, el secretari Cèsar Puig i el director general, Pere Soler

El major Josep Lluís Trapero podria ser també rellevat de les seves funcions en els pròximes dies

zentauroepp39880700 trapero forn171027223959

zentauroepp39880700 trapero forn171027223959 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Govern espanyol va arrabassar a la Generalitat de Catalunya el control dels Mossos d’Esquadra i va fulminar tot el cap polític de la policia catalana.

En aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, l’Executiu de Mariano Rajoy va retirar ahir les competències previstes a l’Estatut d’Autonomia. Concretament, les del punt 164, que atorguen al Govern «el comandament suprem dels Mossos d’Esquadra». El president espanyol, a més a més, va aclarir que entre el centenar de càrrecs que deixava sense funcions estan tots els que integren la línia de comandament polític en matèria de seguretat de la Generalitat de Catalunya. Aquests són el president Puigdemont; el conseller d’Interior, Joaquim Forn; el secretari general, Cèsar Puig, i el director general, Pere Soler. Els quatre són els responsables que, en representació de la societat catalana, capitanegen els Mossos. Tots van ser cessats.

INSTRUCCIONS DIRECTES 

D’aquesta manera, i segons la llei espanyola, a partir d’avui els Mossos d’Esquadra ja no podran escoltar cap ordre política per part de representants de la Generalitat perquè passaran a rebre les «instruccions directes» i d’«obligat compliment» del Govern espanyol.

Amb l’escapçament polític dels Mossos, però, podria no acabar la llista de càrrecs afectats per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola. Tot apunta que el major Josep Lluís Trapero, el cap policial del cos català, també serà rellevat en les seves funcions. Trapero està imputat per sedició per l’Audiència Nacional espanyola per, suposadament, no garantir la seguretat de la comitiva judicial que va entrar a la Conselleria d’Economia després de detenir 14 alts càrrecs catalans que estaven preparant el referèndum secessionista. També està assenyalat per part de totes les autoritats espanyoles com el culpable de la –també suposada– estratègia de desobediència seguida per part dels Mossos durant aquesta consulta.

Els problemes del major no acabarien amb la inhabilitació, ja que està immers en la causa que instrueix la magistrada Carmen Lamela des de Madrid i, en els pròxims dies, probablement passarà a estar també investigat per tot el que concerneix el dispositiu desplegat durant el referèndum. «És un home compromès amb el cos, no es mereix tot el que liestà apunt de caure al damunt», el defensa resignat un comandament dels Mossos.

Una opció que estudia el Gabinet de Rajoy, que fa dies que tempteja la persona idònia per substituir el major Trapero si així ho fa finalment, és apostar per un altre comissari integrant del mateix cos. Internament els rumors circulen des de fa uns quants dies dins del cos català de policia. I, malgrat que no hi ha res oficial ni mínimament contrastable, un que sona amb força en les quinieles és Josep Milán, que ja va estar al capdavant de la policia catalana entre el 2008 i el 2013, quan va ser substituït precisament per Trapero.

SANCIONS 

Notícies relacionades

Segons el que va aprovar el Senat espanyol, i ja publicat al BOE, el Govern de Madrid podrà desplegar la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia –no les Forces Armades– per «coordinar» els Mossos dins de Catalunya, que mantindran totes les seves competències. Si fos «necessari», matisa, podrà fins i tot substituir efectius catalans per agents dels dos cossos de seguretat estatals.

El principal dubte entre els agents dels Mossos d’Esquadra afecta les conseqüències que podrien recaure sobre ells en cas de no acatar ordres que rebin per part del nou organisme polític. El text del Senat inclou que els policies que les «incompleixin» podrien ser «sancionats disciplinàriament», segons es contempli en el seu ordenament intern. Però rebre càstigs –de suspensió de feina i sou, per exemple– no suposarà quedar exempt de ser processat penalment.