Sánchez: "Tot per a res. Catalunya seguirà sent Espanya"

El líder socialista defensa el seu suport al 155 i acusa Puigdemont i Junqueras d'anar cap a l'"abisme"

"L'Espanya de la reconciliació s'obrirà pas tard o d'hora", anticipa després de la DUI del Parlament

Declaració de Pedro Sánchez a la seu del seu partit, aquest divendres després de la declaració d’independència a Catalunya. / ATLAS VÍDEO/ FOTOG. EFE (R. GARCÍA)

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha volgut transmetre aquest divendres, menys de dues hores després que el Parlament portés a terme la declaració unilateral d'independència, un missatge de tranquil·litat a la societat malgrat la “irresponsabilitat” de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, president i vicepresident de la Generalitat, als quals ha acusat de conduir Catalunya a l'“abisme”. “Puigdemont i Junqueras es converteixen avui més que mai en els principals responsables de la fractura i el trencament de la societat catalana. I tot per a res. Catalunya seguirà sent Espanya”, ha dit el secretari general del PSOE.

En un moment tan complex, el líder socialista, en una declaració sense preguntes, ha volgut subratllar diverses idees. Els dirigents independentistes, segons ell, “estan traint el camí compartit per milions de catalans i espanyols que van marxar contra la llarga nit franquista” a favor de la Constitució i l'Estatut. Catalunya té un nivell d'autonomia extraordinari dins del dret comparat. Les seves diferències amb Mariano Rajoy continuen inalterables, però no hi ha “cap matís” sobre la integritat territorial d'Espanya. Això explica el suport del PSOE a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya per suspendre competències i destituir el Govern català. I per últim: la crisi territorial, la “fractura” actual, “aviat” desapareixerà.  

“Soc conscient de l'enorme desassossec i tristesa a Catalunya i el conjunt d'Espanya. El PSOE és lleial a la seva història. L'Espanya de la reconciliació s'obrirà pas tard o d'hora. Espanya no es concep sense Catalunya ni Catalunya sense Espanya. Per irresponsables que siguin els seus governants, hi ha vincles molt més forts que prevaldran sobre la irresponsabilitat dels que no són lleials al seu poble, a tot el seu poble”, ha explicat Sánchez.   

Sentit comú davant fe irracional

Notícies relacionades

“El PSOE sempre ha apel·lat al sentit comú davant la fe irracional dels que condueixen Catalunya a l'abisme, amb propostes a l'aplicació de l'article 155. El PSOE representa l'esquerra de govern que creu en l'Espanya possible. La societat espanyola és coneixedora de les meves profundes discrepàncies amb el president del Govern. També en la crisi territorial. Un president del Govern a la investidura del qual jo em vaig oposar. Les profundes conviccions ideològiques en què vaig basar la meva decisió segueixen avui presents”, ha continuat el secretari general del PSOE, que ha tornat a incidir, en un missatge dirigit a Podem, que “no hi ha cap bandera d'esquerres en el secessionisme”.

Sánchez, per últim, s'ha dirigit als catalans. “Sento el vostre dolor i angoixa com a propis. La vostra fractura és la nostra. Catalunya seguirà sent Espanya”, ha dit.