PROCÉS JUDICIAL PEL REFERÈNDUM UNILATERAL

Dos testimonis impliquen Puigdemont en la logística de l'1-O

Un empresari i un tècnic relaten una reunió en què van participar el president, Junqueras i Marta Rovira, entre altres polítics

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Guillem Sànchez / Barcelona

Un empresari informàtic i un expert en projectes de participació ciutadana han implicat directament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, la diputada de Junts pel Sí Marta Rovira i el conseller Carles Mundó, entre altres, en la logística i la preparació del referèndum unilateral de l'1-O. Els dos testimonis han explicat a la Guàrdia Civil que al mes d'agost van tenir una reunió, amb 15 persones més, en què van participar els màxims responsables del Govern català i la dirigent d'ERC en relació amb la consulta, segons consta a les diligències judicials instruïdes pel Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona i a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO. En algunes resolucions el jutge parla de la possible existència d'un delicte de sedició i no descarta, fins i tot, el de rebel·lió.

Notícies relacionades

L'empresari va explicar a la Guàrdia Civil que un intermediari que treballava per a la Generalitat es va posar en contacte amb ell per realitzar un sistema de participació democràtica mitjançant un sistema que permet la votació electrònica a través d'internet. Reconeix que una setmana després se'l va informar que l'ús d'aquesta feina era per fer un referèndum i, en concret, perquè poguessin votar els catalans que vivien a l'estranger. El testimoni precisa que el 16 d'agost del 2017 es va reunir en un palau a la Diagonal amb aquest intermediari i diferents dirigents polítics, entre ells Puigdemont, Junqueras, Rovira, Mundó i Xavier Vendrell, també d'ERC. En aquesta reunió li van plantejar dubtes de per què la tecnologia que se li plantejava per a la realització de les votacions era "immanipulable", i ell va contestar que el sistema era fiable, i va detallar les característiques del mètode. Al final, aquest empresari va desistir de fer la feina davant la possibilitat que la consulta fos il·legal.

Un tal Jordi

Un altre testimoni, però aquesta vegada expert en participació ciutadana, també explica una reunió al Palau de Pedralbes, a la Diagonal. Una reunió en què van participar alts càrrecs de la Generalitat i en què es va tractar el desenvolupament d'un programa per a la votació electrònica en el referèndum de l'1 d'octubre. Amb ell va contactar un tal 'Jordi' (no dona cognom) en una trucada amb telèfon ocult. Aquesta persona li va preguntar si ell treballava en un programa de votació electrònica, i ell va contestar que sí. Al cap d'uns dies, es van citar "en un bar a Sant Joan Despí" i, posteriorment, el van citar per a la reunió al Palau de Pedralbes en què, segons ell, hi havia Puigdemont, Junqueras i Rovira. Després va tenir una altra reunió amb tècnics del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI). Al final, i poc abans que el Constitucional suspengués el referèndum, va decidir no tirar endavant el projecte perquè els temps que li marcaven eren impossibles de complir.