Rajoy es tanca en banda a frenar el 155 amb unes eleccions

La Moncloa avisa Puigdemont que se li exigeix la renúncia expressa a la independència

Sánchez intenta convèncer el president que freni la intervenció si hi ha comicis

zentauroepp40626782 rajoy171021140320

zentauroepp40626782 rajoy171021140320 / JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles / Pilar Santos/ Juan Ruiz Sierra

Els vaivens de les últimes hores al Palau de la Generalitat i la mediació d'Íñigo Urkullu i empresaris catalans, a més de les gestions fetes pel PSOE i el PSC els últims dies, no han servit per suavitzar la posició del Govern central. Mariano Rajoy es manté en la fèrria posició que va adoptar dilluns a la nit i, a través dels seus portaveus, insisteix a Carles Puigdemont que per frenar el desplegament del 155 de la Constitució ja no n'hi ha prou amb la convocatòria d'unes eleccions, sinó que se li exigeix un "retorn a la legalitat". Això significa, segons fonts de la Moncloa, una renúncia expressa i definitiva a la independència --bé a través d'un escrit o d'una compareixença pública-- i a les lleis que el Parlament va aprovar per donar-li forma i que estan suspeses pel Constitucional. 

De fet, aquest dijous i després de les queixes del president que no podia avançar comicis, tal com s'havia plantejat (i fins i tot comunicat als seus socis) per no haver obtingut "garanties" de Madrid que es frenaria la intervenció de competències i suspensió de càrrecs, des de l'Executiu central s'ha replicat que tampoc a ells els havien arribat "garanties" des de Barcelona que quedava restituït l'ordre constitucional a Catalunya. I que mentre això no es doni, res canviarà sobre el que ja s'ha plantejat. Que a aquestes altures no accepten "pressions". "No es va voler prendre seriosament el requeriment previ a l'aprovació de mesures al Consell de Ministres extraordinari i era molt seriós", han insistit fonts governamentals.

Fins que Puigdemont no ha sortit a la palestra han estat pocs els populars que s'han atrevit a pronunciar-se sobre l'afer encara que fos en privat. Segons han revelat després alguns alts càrrecs, Rajoy els havia demanat silenci i "esperar" a través d'un missatge. Ha sigut la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, l'encarregada de defensar en la comissió de la Cambra alta el paquet de mesures per desplegar el 155. Santamaría ha considerat necessària la intervenció de Catalunya per "rescatar-la" del "dictat exclusiu" dels independentistes i recuperar la convivència. Aquest divendres el mateix Rajoy anirà a l'última sessió parlamentària per donar llum verda a aquest article. 

Negociació amb els socialistes

La posició governamental basada en el 'ni un pas enrere' ha sorprès fins i tot el PSOE, que des que ha començat la tramitació ha estat recolzant el Govern amb el 155. Els socialistes han intentat aquest dijous buscar alguna sortida 'in extremis'. Hi ha hagut converses a tots els nivells. Diverses de Rajoy amb Albert Rivera i Pedro Sánchez. El grup socialista ha introduït una proposta en el tràmit parlamentari en què instaven l'Executiu central a frenar el desenvolupament del polèmic article de la Carta Magna si Puigdemont acaba convocant eleccions autonòmiques. Però des de la Moncloa se li ha contestat a Sánchez el mateix que als independentistes: que no. Que per aprovar una esmena semblant també s'hauria de recollir l'exigència de retorn a la legalitat.

Notícies relacionades

En tot cas, les fonts consultades insistien que hi ha temps perquè el Senat pugui recollir modificacions en el text original fins que s'hagi produït, en el ple, la votació final, prevista per a aquest divendres. "No hi ha acord però seguirem fent tots els esforços per alcanzar un consens", va dir a última hora de la nit el portaveu del PP a la Cámara Alta, José Manuel Barreiro.

Des de l'entorn de Sánchez es dona una enorme importància que el Govern espanyol accepti la seva proposta que una convocatòria electoral suspengui el 155. Aquest ha sigut el principal missatge del líder socialista, i encara més del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i amb la seva aprovació tindria molta més força la idea que el PSOE ha intentat evitar "fins a l'últim moment" caure en "el precipici". Però els socialistes són pessimistes. Creuen que encara hi ha espai per arribar a un acord amb el PP, però dubten que si es dona i el Senat aprova que uns comicis autonòmics parin la suspensió de competències i la destitució del Govern català, Puigdemont accepti convocar eleccions.